– Det lureste er å fjerne vepsebolet mens dronningen fortsatt er der alene, men det er for seint nå. I juli og august er det fullt av illsinte arbeidere i bolet, så man må beskytte seg godt før man fjerner det, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

I Norge er det norsk veps, tysk veps og jordveps som er de mest vanlige artene, ifølge Wikipedia. Det er også disse artene som er aggressive og som gir smertefulle stikk. Ifølge Norsk Helseinformatikk varierer plagene fra stikkene voldsomt. Noen merker bare et lite stikk, men for de mest allergiske så kan vepsestikk være livstruende.

Ottesen minner om at veps er en naturlig del av den norske faunaen, og at man ikke bør fjerne bolene med mindre vepsene er svært plagsomme.

– Hvis du vil fjerne bolet, er det enkelt å gjøre det selv så lenge det er lett tilgjengelig. Beskytt deg godt, sett en bøtte under vepsebolet og skjær det ned med en brei kniv. Så kan du kaste det langt unna, brenne eller drukne det, råder han.

Er du plaget med veps på verandaen eller i hagen, kan det være plagsomt, selv om vepsen i utgangspunktet ikke er interessert i oss mennesker. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Det er den mest skånsomme måten, fordi man unngår å bruke gift. Dersom bolet befinner seg nedi bakken eller inni husveggen eller taket, er det litt verre.

– Da kan det være nødvendig å tilkalle et skadedyrfirma som vil kunne lokalisere og destruere det for deg.

Gi dem en smekk

Men når sommersesongen går mot slutten, har det ikke så mye for seg å fjerne bolet lenger.

– På den tiden fødes bare nye dronninger og droner og det kommer ingen nye arbeidere til. De som allerede finnes vil bare leve i tre-fire uker til før de dør. Også den gamle dronningen dør. Kun unge dronninger går til overvintring. Veps vil heller ikke bruke samme bolet flere år på rad, i motsetning til bier.

Men det er likevel på denne tiden vepsene er på sitt mest irriterende. Så i stedet for å jakte på bolet, er Ottesens personlige knep å gi dem en real smekk.

– Jeg løfter hånden rolig til omtrent hakehøyde. Når vepsen er foran meg, gir jeg den et realt dask. Da stikker den av, før den rekker å stikke meg, fastslår Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Vepsen bygger gjerne bol oppunder tak og i boder. Foto: NTB scanpix/Shutterstocl

Lag felle av flaske

Siden vepsene har en hang til søte ting, er det mange smarte triks man kan ta i bruk. En idé er å dele en tom halvannen liters brusflaske på midten, slik at du har to deler. Hell noe svært søtt, for eksempel ublandet saft, i bunnen av den nederste halvdelen av flaska. Sett så den øverste delen opp ned oppi, slik at den danner en trakt, tipser Huseiernes Landsforbund om i en artikkel i Hus & Bolig.

Du kan også forsøke å fylle flaska med hvitvin, øl eller sukker.

Dersom åta nede i flaska er attraktiv nok, vil vepsen ledes ned i flaska gjennom trakten. Når den er ferdig med å drikke, vil den slite med å finne utgangen gjennom den lille åpningen.

– En slik felle må naturligvis settes et lite stykke unna der man oppholder seg, skriver de.