I løpet av de siste årene har huset fra 1958 blitt helt nytt, fra gulv til tak. Endelig ser de en slutt på flere år med byggesjau.

Anna Riiber Seljeseth har mange år bak seg i interiørbransjen og lang erfaring i å koordinere store prosjekter. Men å være prosjektleder for ombygginger i eget hjem, mens familien bor der, har hun funnet ut er en helt annen sak.

De har pusset opp og bygget om bit for bit. Utfordringen med å holde på sånn, er at det lett blir feil som følger med videre. Følgefeil, kaller hun det.

– Jeg anbefaler ingen å gjøre avtaler med en håndverker mens en ligger på sykehuset og føder – for deretter å følge opp i ammetåken, sier Anna.

Det har hun prøvd, og det var sånn tilbygget med vaskerom og familieinngang ble til, uten at romløsningen ble tenkt så mye over. Rommet ble mye større enn det skulle bli, hele 45 kvadratmeter.

– Men vi fikk et flott vaskerom da, med hems og god plass til garderobe og klær. Vaskestasjonen for hund trenger vi ikke lenger, så den skal bygges om og bli til et lite bad. Vi lander det til slutt, sier hun og ler.

Mens mange klemmer vaskerom og garderober inn på færrest mulig kvadratmeter, tenkte Anna Riiber Seljeseth motsatt. Dette er familiens sentral for klær, sko og utstyr. Området som var tiltenkt hundevask, skal snart bygges om til et bad. Foto: Irene Jacobsen

Fikk feilkjøp til tredjedel av prisen

Våren 2020 hadde Anna og Andreas Seljeseth planlagt å bygge om stuen. De hadde lyst på en svær glassdør ut til terrassen. Men en bortimot 4,5 meter lang skyvedør koster rundt 90.000 kroner, så de satt litt på gjerdet og grublet på hva de burde gå for.

– Løsningene finner man ofte når man leter litt, og så trenger man en god dose flaks. Hos en lokal byggleverandør dukket døren vi ønsket oss opp til 28.000 kroner. Den var bestilt feil på mål til en annen kunde, men hos oss var den helt riktig, sier hun.

Den originale romløsningen var en helt annen, og rommene var små. Nå er det åpnet opp, og stue og kjøkken flyter i ett. Foto: Irene Jacobsen
Designerstolen hadde lenge stått på ønskelisten. To av dem var en ekstra fin julegave. De fire siste var utstillingsmodeller til en godt rabattert pris. Foto: Irene Jacobsen
Her er favorittskålene i tre og keramikk. Alt er fra gjenbruksbutikken. Foto: Irene Jacobsen

At den var svart var noe Anna måtte finne seg i, for å betale fullpris for en slik skyvedør, kun for å få den hvit, var uaktuelt. Det var bare å slå til og begynne planleggingen.

De tettet igjen døren til gangen med plast og tape. Det samme gjorde de med den store åpningen fra kjøkkenet til stuen.

Så kom snekkerne inn og overtok. Seks uker senere var alt fiks ferdig. Da hadde de også lagt et stuegulv av eksklusiv douglasgran.

Ny stue på vei: Snart er det klart for å heise på plass den digre skyvedøren. Foto: Anna Riiber Seljeseth
Den store stueoppussingen startet med at de fikk tak i skyvedøren de lette etter til en tredjedel av butikkpris. Foto: Irene Jacobsen

Dyrt drømmegulv

Heltregulv av denne gransorten kommer fra europeiske skoger. Trærne kan bli hele 120 meter høye. Gulvplankene er tjukke, og de kan slipes mange ganger slik at de varer. Derfor er gulvet både dyrt og kostet mye å få lagt.

Gulvet har en prislapp fra ca. 1500–2500 kroner kvadratmeteren. Prisen avgjøres ut fra hvilken bredde og lengde man ønsker på plankene. I tillegg må det slipes av en profesjonell etter at det er lagt, og det må behandles før bruk. Og hva som ligger under gulvet, har alt å si for det ferdige resultatet.

I dette huset fra 1958 kunne ikke det nye tregulvet legges oppå det gamle. Alt måtte rives vekk, og det ble støpt et nytt, snorbeint betonggulv før de kunne begynne å bære inn plankene.

– Det er fortsatt det fineste gulvet jeg vet om, men det tar meg over en time å såpevaske det. I andre etasje blir det derfor at vi heller sliper ned de gamle originale tregulvene våre, sier Anna.

Nyslipte gamle gulv i garderobedelen på foreldresoverommet. Foto: Irene Jacobsen
Det lekre heltregulvet i douglasgran er ikke lagt på en ettermiddag. Å vaske det tar fort halvannen time. – Men det er verdt det, sier Anna. Foto: Irene Jacobsen

Hun flyttet inn til ham

I det nye store vaskerommet, i gangen og på kjøkkenet har de lagt et polyuretangulv.

– Dette industrigulvet er ekstremt slitesterkt. Det passet veldig bra den perioden vi hadde hund, men jeg vet ikke om jeg hadde ville brukt det igjen, innrømmer hun.

– Det tar en uke å legge den flytende massen, og jeg savner fargespillet en får i for eksempel slipt betong.

Andreas hadde kjøpt huset i 2011. Kjøkkenet var det eneste rommet han hadde rukket å pusse opp før Anna flyttet inn i 2016. Kjøkkeninnredningen er stilren og passer derfor til det meste, men de historiske flisene som var i gangen og kjøkkenområdet, endte de opp med å gjemme under industrigulvet.

Polyuretan er brukt mer i industrien enn på privatmarkedet. Man finner det til og med i parkeringshus. Foto: Irene Jacobsen
Det er lov å ombestemme seg: Under industrigulvet på kjøkkenet ligger historiske fliser. Foto: Irene Jacobsen

Utleiedel

Noe av det aller første de gjorde med huset, var å innrede en utleieleilighet i kjelleren. Det er en grei inntektskilde til andre mulige prosjekter som står for tur. Loftsetasjen er det neste de går løs på. Her oppe skal romløsningen endres, jentene sine rom pusses opp og det ene skal bli til et større bad.

– Store oppussingsprosjekter kan ofte koste litt. Vi leter derfor alltid etter lure løsninger og materialer som kan være nyttige før vi går i gang. Og rester fra ferdige prosjekt. Gulvplankene som ble til overs fra stuen, er blitt mange fine møbler i ettertid.

Gulvrestene er blitt til to nye benker. Mange av småmøblene i huset er laget av det som var til overs av douglasgranen. Foto: Irene Jacobsen

Se flere bilder i galleriet under:

Anna Seljeseths beste tips til renovering

  • Ikke undervurder hvor mye tid det tar å planlegge og koordinere når du trenger mange ulike håndverkere inn for å fullføre prosjektet.

  • Lag deg et nettverk av håndverkere, bruk de samme hver gang. Alt blir enklere når en kjenner hverandre.

  • Fortell håndverkerne at du setter pris på den gode jobben de gjør for deg, gjør det lett for dem å jobbe for deg. Server gjerne kaffe og bakst også.

  • Har du dårlig tid, er det fort gjort å ta dårlige avgjørelser. Planlegg i detalj.

  • Har du muligheten, vær der og jobb sammen med snekkeren.

  • Bygg møbler av restene fra fine materialer som blir til overs. Materialene passer til både benker, bord og hyller. Å bruke en møbelsnekker trenger ikke nødvendigvis å koste så mye som en tror, og du får unike ting tilpasset ditt hus.

  • Velg materialer og interiør ut fra hva du selv liker og ikke nødvendigvis hva som er mest trendy. Bruker man såpass mye penger, er det greit å tenke varighet. Et mer personlig preg blir det også!

  • Ha en god belysningsplan.

  • Bruk tekstiler med ulik tekstur.

Tilbygget med carport og vaskerom har svart kledning. Foto: Anna Riiber Seljeseth