Stikk i strid med det mange tror, er det ikke varmen som er ullas verste fiende. Men det er kombinasjonen av varme og friksjon. Så når ullplagget suser rundt og rundt i vasketrommelen og slenges fra side til side, i litt for høy temperatur, er det dette som til sammen sørger for at den fine ullgenseren aldri kommer til å passe igjen.

-Ull kan faktisk tåle 60 graders varme, men det tør vi nesten ikke fortelle til folk. For hvis ulla samtidig utsetter for friksjon, enten fra vaskemaskin eller håndvask, går det galt, sier Erling Digernes i Rauma Ullvarefabrikk.

-Hva gjør en hvis uhellet først er ute, kan den krympede ulla reddes?

-Nei, dessverre. Da har du i beste fall fått deg en godt og varmt sitteunderlag, ler han.

Holder seg ren

Ull har en unik egenskap til å holde seg ren og luktfri, derfor trenger den ikke vaskes så ofte som andre materialer.

-Hvis du er flink til å lufte ulla, kan det gå enda lenger tid mellom vaskene, sier Marion Tviland i Norilia.

Bruk ullprogram og vaskemiddel beregnet på ull, så beholder du pleddene fine lenge. Men husk at du ikke trenger å vaske dem så ofte hvis du lufter dem jevnlig. Rorostweed.no

Norilia håndterer tre fjerdedeler av all ull som produseres i Norge. De råder forbrukerne til å bruke spesialvaskemiddel for ull, også selv om produktet ikke er 100 prosent ull. Og ullprogrammet og oppgitt temperatur i vaskemaskinen er en selvfølge.

Tviland trekker også fram at ull ikke tåler friksjon og varme på samme tid.

-Har du et teppe du for eksempel vasker for hånd, er det viktig å ikke løfte plagget opp og ned, og gni og gnukke på det. Bruk i stedet rolige bevegelser og press vannet forsiktig ut, råder hun.

Rødvin på teppe

Skulle du være uheldig å søle rødvin eller andre ting på teppet som er vanskelig å få bort, er det samme regel som gjelder.

-Du kan godt bruke opptil 60 grader på ull hvis du skyller det raskt i ei balje, bare ikke gnikk, sier Dignernes.

Store ulltepper er både uhåndterlige og vanskelige å vaske. Her kan flekkene fjernes raskt med varmt vann, men selve teppet har helst godt av en tur ut på terrassen.

-Det beste du kan gjøre for teppe, er å riste det i tørr snø, sier Dignernes.

Ull har samtidig en naturlig vannavstøtende effekt, som gjør at flekker sjelden trekker ned og setter seg fast. Og siden det også har en naturlig høy fuktighet, trekker ulltepper til seg mye mindre støv enn andre tepper og kalles ofte for «selvrensende».