Dette bør du tenke på før du kjøper frukt i løsvekt

Dersom du bekymrer deg for å kjøpe frukt i løsvekt, er det spesielt ett råd som kan gi deg ekstra trygghet.

Publisert: Publisert:
  • Kari Byklum

Røde tomater og knasende ferske epler frister i butikken, men hvor trygt er det egentlig å velge variantene i løsvekt dersom du bekymrer deg for bakterier og virus?

– Det er ingen reell fare med å spise frukt og grønt kjøpt i løsvekt så lenge det skylles godt i kaldt vann, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Frukt.no.

Hun sier at all frukt og grønt, enten det er innpakket eller i løsvekt, må skylles godt om ikke annet er oppgitt, og at det ikke er noen indikasjoner på at man bør velge innpakket frukt framfor løsvekt til tross for ekstraordinære utbrudd av virus.

– I utgangspunktet er det ingenting å frykte, også uavhengig av om produktene er norske eller importerte, så lenge det skylles godt.

Les også

Hva er sunnest av frosne eller ferske grønnsaker?

Skyll frukten i kaldt vann og tørk den godt hvis ikke du skal spise den med en gang. For ekstra sikkerhet så kan du skylle i eddikvann før du skyller i kaldt vann. Foto: Frukt.no

Skyll med eddikvann

Selv om smitterisikoen er minimal, råder hun likevel de som er ekstra bekymret, kanskje som følge av nedsatt immunforsvar, til å skylle frukt og salat i eddikvann først.

– Det har tidligere vært noen sjeldne utslag på importert småbladet salat, sannsynligvis fordi det har blitt liggende vann rundt bladene fra en annen bakterieflora enn den vi er vant til hjemme. Som en ekstra sikkerhet så kan du skylle salat og eventuelt frukt med eddikvann, før du skyller som normalt i rent vann.

Et annet råd er å tørke frukten etter vask, dersom den ikke skal spises med en gang.

– Det er en viss risiko for at vannet som blir liggende rundt for eksempel salatblader og druer, kan ta med seg bakterier. Så hvis du skyller for eksempel hele pakka med druer eller småtomater og ikke spiser alt med en gang, bør du tørke det før du legger det på fruktfat eller i kjøleskapet igjen. Alternativ så kan du skylle det etter hvert som det skal spises, sier Byermoen.

Les også

Så enkelt lager du frokostblandingen din selv!

Ingen endring i salget

Pia Gulbrandsen er direktør kommunikasjon og samfunnskontakt i BAMA og sier at de foreløpig ikke har merket noe til om kunder er blitt mer skeptiske til å kjøpe frukt i løsvekt.

– Vi har ikke sett noen endringer i handlevanene ennå, og vi vil heller ikke spekulere i om det vil skje.

Samtidig trekker også hun fram viktigheten av å vaske frukten før den spises.

– Men utover det så forholder vi oss til rådene fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, og så langt er det ingenting som tilsier at det er risiko knyttet til kjøp av mat.

Du trenger ikke skrelle frukten

Seniorinspektør Siri Stavsholt Bujord i Mattilsynet sier at det er trygt å kjøpe frukt og grønnsaker i løsvekt, også i typiske smittetider, men at alt som spises med skallet på må vaskes og skylles godt i rent vann.

- Mattilsynet har laget en brosjyre som tar for seg trygg håndtering for servering av frukt og grønt, og den beskriver hvordan du kan redusere risikoen for å bli syk. Så vi anbefaler at folk tar forholdsregler beskrevet der.

Så lenge man forholder seg til disse anbefalingene bør man føle seg trygg, og det skal heller ikke være noen grunn til å skrelle frukt i større grad enn før.

– Mattilsynet har ikke gått ut med anbefalinger om å skrelle frukt, og det er heller ingen grunn til å sikre seg ekstra ved å kjøpe innpakket frukt framfor løsvekt.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Mattilsynet
  2. Frukt og grønt
  3. Sikkerhet
  4. Folkehelseinstituttet
  5. Virus