Hvite vidder, ski, appelsin, påske eller bølgeskvulp, krabber og sommerferie. Drømmen om hytte og hytta som institusjon står sterkt i den norske folkesjelen. Vi søker ro, avkobling fra maset i hverdagslivet, og pause fra det hektiske samfunnet. Hvor mange ganger hører man ikke seg selv og andre si, til helga når vi skal på hytta da skal vi få tid. Ikke rart bilene oppover riksvei 9 på vinteren er fylt av forventningsfulle barn som gleder seg til en tur med foreldre som ikke skal bare

En hytte er en frihet for mange. Jeg husker gleden over å reise på hytta som barn, hytta lå ikke langt fra Moisund ved riksvei 9 på vei til Evje, min morfar hadde bygd den. Enkel standard, verken strøm eller vann. Mange gode opplevelser og mye gøy. Det var alltid snø etter det jeg husker, hyttekos og moro å være der.

Drømmehytta

For egen del havnet jeg på hyttekjøret når banken valgte å kvitte seg med hytta vi ansatte kunne leie på Bortelid og heller kjøpte en leilighet på Hovden som ansattgode. Jeg hadde vært heldig og fått leie denne hytta ganske ofte og vi følte det ville bli et savn å ikke ha tilgang på et sted på Bortelid.

Vi kastet oss over en mulighet som dukket opp. Dro minstemann på seks uker innover i skogen 800 meter fra parkeringsplassen og der lå drømmeplassen. Nydelig utsikt, pent i terrenget, skisporet like ved og ikke minst til en overkommelig pris, ca. 1 million. Hytta hadde innlagt strøm og med vannposten bare 15 meter unna var det bare å slå til.

Finansiering

Det store spørsmålet ble da, har vi råd til dette? Og det er spørsmålet de aller fleste stiller seg når de kommer til banken for å låne til hytte. Nå som jeg har gjort meg litt erfaring kan jeg med fasit i hånd si at det gikk bra. De første årene var svigermor med å bidra både med litt egenkapital til kjøp og litt på de faste kostnadene.

Kostnadene løper seg til ca. 1 million i finansiering, med dagens renter vil det være ca. 30 000 pr. år i renter om du kan stille sikkerhet innfor 60 %. Har du lavere sikkerhet kan du her regne ca. 4300 kroner med en nedbetalingstid på 30 år det vil si 51 600 i året.

En enkel hytta av denne typen har igjen noen utgifter som må påregnes. Hytta vår hadde løypeavgift, festeavgift, strøm, forsikring, satellitt TV, brøyting av parkering og kostnader til kommunen til vannpost. I tillegg kommer gjerne kostnaden til ved og periodisk vedlikehold. Jeg regnet meg fram til at jeg satte av 2000 på en egen regningskonto og da hadde vi alltid penger der til vedlikehold, investeringer, møbler som måtte byttes ut og diverse. Det hadde i etterpåklokskapen holdt med 1200 kun til de faste kostnadene, men som økonom tenker jeg at det på et punkt kommer større vedlikeholdsutgifter og da er det godt å ha satt av litt sparing. Disse faste utgiftene finner man i prospektet når man kjøper hytte.

Kjøper man en dyrere hytte er finansieringskostnaden enkel. Gang opp lånekostnaden i eksempelet mitt med antall millioner. En hytte til 3 millioner fullfinansiert koster ca. 12900 kroner nedbetalt over 30 år, pluss driftskostnader. Driftskostnadene øker nødvendigvis ikke proporsjonalt, og for egen del likte vi hyttelivet så godt at vi byttet til en større og mer moderne hytte, og havnet etter hvert da på driftskostnader på rett over 2000 per måned. Selv om vedlikeholdskostnadene går litt opp reduseres disse ved at hytta er nyere.

Men hva gjør man da om man ønsker å prøve hyttelivet. Mange leier i dag hytte på åremål. Man slipper da finansieringen og ansvaret for de faste kostnadene. Man har en mulighet til å gå ut av betalingsforpliktelsen til man finner ut om hytte er tingen. Det er klart at for de fleste av oss legger en slik investering bånd på andre aktiviteter vi ønsker å bruke penger på.

Kjøpe sammen

Det som også blir mer og mer vanlig er å kjøpe eller å leie hytte sammen to familier. Man får da mulighet til å halvere kostnaden og kanskje får man råd til en hytte hvor hyttedrømmen bedre kan oppnås, gjennom bedre plass, standard eller plassering. Går man inn på en slik deling er det mye man skal tenke på. Prat gjerne med andre som har gjort det samme. Lag en god avtale som regulerer bruk, kostnader og ikke minst hva reglene skal være om man velger å gå hver til sitt og når man i så fall kan gjøre det.

Alternativet som er veldig godt for mange som ikke ønsker å binde seg opp hver helg er å leie når det passer seg. Ser man på drifts og kapitalkostnaden ved å eie hytte kan dette være svært godt alternativ. Finnes det kanskje noen som ser etter noen å leie ut til litt fast for å redusere sine kostnader ved å eie. Et kjapt søk på Airbnb viser at det er mange muligheter til en fornuftig pris der ute på alle de store vinterdestinasjonene på Sørlandet.

Uansett om man lander på at det riktige er hytte eller noe annet anbefaler jeg alle å finne sitt fristed. For meg var det hytta i en periode som var jobbmessig svært krevende. Det å spenne på seg en altfor tung pulk og en altfor tung sekk og gå 800 meter på ski i all slags vær tømte hodet, fikk jobben på avstand og senket skuldrene. Det ble et fristed hvor alt annet var langt borte. Noen finner denne friheten i en løpetur, kunst, idrett og eller å søke ut mot kysten og fiske. Heldigvis er vi alle forskjellige i hva vi søker og vi bor i et land hvor det er mange muligheter, det gjelder bare å finne sin lille oase. Og viktigst av alt, drømmen er gratis ...