Fargerikt hjem: – Alt skal være mulig, det skal være rom for mange og god takhøyde

Latinamerikansk-inspirert hjem for fem på 119 m2.

Publisert:

– Frida Kahlo var vakker på en uslipt måte. Hun levde et utrolig rikt liv, i kunsten, i kjærligheten, med svik, sorg og sykdom, med magisk realisme, med farger og folk rundt seg. Og hun var så produktiv i alle livsfasene av sitt korte liv. Hennes fotavtrykk og kvinnen hun var i sin tid betyr så mye for så mange. Å ha sin egen Frida i hus, og i hjertet sitt, er viktig synes jeg, sier Alexandra Archetti Stølen. Foto: Karen Gjermundrød

  • Karen Gjermundrød

De bodde på 72 kvadratmeter i 11 år, og hadde det veldig bra. Men med tre barn som stadig vokste, kjentes det godt å oppgradere til 118 m² med et ekstra soverom.

– Vi lette lenge før vi fikk den rette følelsen. Denne leiligheten var ideell med tanke på lys, størrelse og beliggenhet, forteller Alexandra Archetti Stølen.

Høyt oppe på ønskelisten til familien Archetti Raknes sto et funksjonelt og moderne kjøkken.

– Vi kom fra et gammelt, knotete knirkekjøkken som var sjarmerende, men ganske upraktisk. Derfor ville vi nå ha en funksjonell løsning med to komfyrer, skuffer som åpnes og lukkes uten motstand og plass til mange rundt kjøkkenbordet. Det er skikkelig luksus å kunne lage dessert og steke kjøtt samtidig, eller steke pizza til masse folk.

Les også

Skulle selge barndomshjemmet: - Da jeg gjenkjente den gode energien fra barndommen i både huset og omgivelsene, ombestemte jeg meg.

  1. St. Diego Maradona. – Den sterke interessen for fotball har jeg 100 prosent fra den argentinske faren min. Nå er gutta mine i full gang med å føre slektsinteressen videre i fotballklubben Frigg. Foto: Karen Gjermundrød

  2. Ulike fargerike fliser pryder kjøkkenveggen og lager en eksotisk stemning i leilighetens selvskrevne hjerte. Kjøkkenet er nytt, men kjøkkenhyllene har Steinar laget av de gamle gulvplankene som lå i gangen. Foto: Karen Gjermundrød

Frida Kahlo går igjen blant krydder og oljer på kjøkkenet. Foto: Karen Gjermundrød

Balkong og bakgård

De hadde drømt om enten mexicanske eller marokkanske fliser på kjøkkenet. En sen novemberkveld stakk de innom butikken Far-Far fliser i Oslo, med et håp om å få kjøkkenet klart til jul. For at de skulle få flisene med seg med en gang, fikk de velge én av hver av flisene det var to av.
– Vi la flisene ned på gulvet i butikken, og vips var denne veggen født. Å ha et smykke på veggen som gir en følelse av å være i Mexico, føles eksotisk på en bra måte, konstaterer hun.

Archetti Stølen, som selv har vokst opp i leilighet på St. Hanshaugen, har aldri drømt om hage.

– Jeg er litt husredd, og er heller ikke sånn hage-, måke snø- eller fikse- dame. I tillegg er Steinar musiker med inntil 200 reisedøgn i året. Men det å ha balkong og en ordentlig fin bakgård der du kan være ute med ungene om våren, har vært et kriterium, sier hun.

Takhøyde kan ikke måles i meter. Alexandra Archetti Stølen

– Jeg har mye småting rundt omkring som jeg samler på, som Dia dos mortos-figurer. Men jeg prøver å la det ikke ta helt overhånd heller, ler Archetti Stølen. Foto: Karen Gjermundrød

Les også

Falt for vernet villa: - Vi fikk det ikke ut av hodet

Aldri drømt om design

Rundt om i leiligheten er det mange små gjenstander med affeksjonsverdi fra Latin-Amerika; et resultat av at hun blir så begeistret ute på reise.

– Jeg har aldri drømt om å eie designobjekter, som den ene Arne Jacobsen-stolen. Jeg har et mer emosjonelt forhold til hjemmet og tingene mine, som hverken behøver å være fancy eller dyrt, sier Archetti Stølen.

Hun er mer opptatt av å ha et hjem der de kan ha mye besøk.

– Det er de folkene du har rundt deg som gjør hjemmet levende. Alt skal være mulig, det skal være rom for mange og god takhøyde. Hos oss er det tre meter under taket, men takhøyde kan ikke måles i meter spør du meg.

Røtter og estetikk

Mange vil kanskje trekke direkte linjer mellom hennes argentinske bakgrunn og fargerike, latinske estetiske sans. Vel, det er ikke helt sånn:

– Hvem vet hvordan det hadde vært om jeg ikke hadde vært flerkulturell i blodet og i hjertet? Men når det kommer til dette med frodighet, farger, reiser, eventyrlyst, vakre ting og blomster, så er det mamma jeg har det fra, forklarer hun.

Moren til Alexandra Archetti Stølen er sosialantropolog fra en liten øy på Vestlandet, og en skikkelig verdensborger. Hun reiste ut i verden lenge før hun slo seg ned med en argentiner, og tok med seg barna på strabasiøse reiser fra de var bitte små.

– Mine foreldres hjem var alltid fylt med folk og ting fra hele verden. Mamma selv har forskjellig farger i alle rom i hele huset sitt. Derfor synes jeg i grunn mitt hjem fremstår som ganske minimalistisk.

Hun har også hentet mye inspirasjon fra alle sine reiser til Sør-Amerika, gjennom sin jobb som festivalsjef for Oslo World gjennom 14 år. Det har tatt henne til festivaler utenfor allfarvei verden over.

– Det å leve med en handyman fra Vestlandet er gull verdt når det kommer til hjemmet. Han har laget mange smarte løsninger her og elsker gjenbruk! Det er også inspirerende, sier hun.

Publisert: