Det er mer miljøbelastende å kjøre fleecejakka eller genseren med det store plasttrykk i vaskemaskinen, enn å vaske bomullsskjorta eller ullstillongsen.

Grunnen er at når klær av syntetiske materialer, som for eksempel fleece eller polyester, får seg en runde i vasken, løsner bitte små plastbiter og fraktes ved hjelp av vaskevannet ut i miljøet.

Mikroplasten, som ofte inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, blir spredd med havstrømmene. I verste fall havner de giftige plastbitene på vårt eget matfat – gjennom dyr som forveksler dem med mat og dermed opptar det i næringskjeden.

– Det er med andre ord god grunn til at vi forbrukere gjør en ekstra innsats for å unngå at klesvasken vår bidrar til utslipp av mikroplast, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

– Vi må gjør en ekstra innsats for å unngå at klesvasken vår bidrar til utslipp av mikroplast, sier leder av Fremtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. Foto: Fremtiden i våre hender

Bruk filterpose

Ifølge Riise er det heldigvis flere ting man kan gjøre for å redusere mikroplast-utslippet fra klesvasken.

Blant annet bruke filterpose når man vasker, som den fra Guppyfriend. Filterposen er utviklet for å samle opp lo fra klær laget av syntetiske materialer, når de vaskes.

Posen kan kjøpes hos for eksempel Kid Interiør eller Norrøna, og skal ta til seg mesteparten av fibrene som løsner under vaskingen.

– Når det er sagt, helhetlig sett er klær laget av resirkulerte syntetiske fiber best for miljøet.

Det har et svært lavt klimafotavtrykk, som ingen andre materialer kan konkurrere med.

Men det forutsetter at man gjør noe med mikroplastutslippene i vaskemaskinen, sier kommenterer lederen.

Har du fått med deg disse vasketipsene?

Vask sjeldnere, kaldere og kortere

Også hvor ofte og hvordan du vasker klærne, spiller inn på hvor stort mikroplastutslippet blir.

Dersom klærne ikke er særlig skitne, bør du bruke et kort vaskeprogram på lav temperatur, droppe forvask og bruke kort sentrifugering.

– Dette vil slite mindre på plaggene og bidra til at færre tøyfiber kommer på avveie. En annen positiv gevinst med å gjøre det, er at det sikrer lengre levetid for klærne.

Også typen vaskemaskin du bruker, virker inn på utslippet.

– For undersøkelser viser at toppmatede vaskemaskiner sliter mer på tøyet og avgir mer mikroplast enn frontmatede maskiner, fortsetter hun.

Kjemikalier er også et problem

Men ikke nok med at klærne kan bidra til mikroplastutslipp, de kan også inneholde farlige kjemikalier.

Disse er som regel tilsatt tekstilene i produksjonen, og da gjerne i form av fargestoff, vaskemiddel, impregneringsmidler eller mykgjørende midler.

Fellesnevneren for mange av disse kjemikaliene, er at de har miljøskadelige effekter – og tilføres miljøet både når de vaskes – men også når de produseres, brukes og etter at det er kastet.

Utslippene er størst når tekstilene er nye, ifølge miljøstatus.no, som er nettstedet der landets offentlige myndigheter publiserer miljøinformasjon.

De viktigste bidragene hver og en kan gjøre, ifølge dem, er å gjøre færre og mer gjennomtenkte innkjøp.

Dessuten anbefaler de å se etter klær og tekstiler som er miljømerket.

Klesplass merket med Svanemerket eller EU-blomsten er blant de miljømessig beste på markedet.