-Det er flere grunner til at vi valgte å installere solceller på taket, forteller Endre Sagedal, der han sitter i solsteiken på verandaen hjemme i Paulen på Flekkerøya. Utsikten utover skjærgården kan ta pusten fra enhver, likevel er oppmerksomheten nå rettet mot den sørøstvendte delen av taket – og de 20 solcellepanelene som nylig ble montert her.

-Jeg er nysgjerrig på ny teknologi, og jeg synes det er utrolig flott med tiltak som kan dytte den bærekraftige utviklingen videre. Samtidig ble det et bra regnestykke økonomisk å gå over til solceller, sier han.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

Lønnsomt om 10-15 år

Solcelleanlegget til familien Sagedal kostet 64.000 kroner å installere, men med støtte fra Enova, får de refundert 16.000 av disse kronene.

For dem som gjør som familien Sagedal, er praksisen slik at når solcelleanlegget er installert og betalt, kan man registrere og dokumentere kostnadene sine hos Enova. Der kan man velge om man vil ha utbetalt støtten med en gang eller få det som en del av skatteoppgjøret.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

-Jeg regner med at investeringen går i null etter ti til femten år, fortsetter Sagedal og forteller at de deretter bare går i pluss. Anlegget deres skal etter beregningene kunne produsere omkring 5000 kWh i året, noe de i prinsippet kan bruke selv, eller selge tilbake til strømleverandør LOS.

Men Sagedal estimerer at de bare klarer å produsere omkring en tredjedel av sitt eget behov med den anleggsdimensjonen de har valgt, resten av det de trenger, får de via LOS og Agder Energi.

-Så jeg går aldri tom for strøm dersom det skulle bli mye dårlig være, sier han og ler.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

-Stor interesse

Alle kan installere solceller på taket sitt, ifølge Andreas Thorsheim, administrerende direktør i solcellepanel-leverandøren Otovo. Han sier at solceller kan være et veldig smart valgt for private husholdninger, fordi man da kan spare på strøm, nettleie og avgifter ved å lage strømmen selv.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.
Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

-Men hvor økonomisk det er, varierer. Jo mer sol som treffer taket, jo billigere blir prosjektet og jo mer interessant blir det økonomisk, sier han.

Han forteller at interessen for private solcelleanlegg har tatt av på Sørlandet. I årets fem første måneder, er det kommet flere solcelleanlegg inn i Agder Energi Nett enn det var til sammen i nettet før første januar i år.

-Så vi har mange titalls anlegg på vei opp langs den solrike sørlandskysten, sier han.

Også Hafslund kan rapportere om flere såkalte «plusskunder» i år, kunder som selger strøm til strømleverandøren. Av deres 70.000 kunder er cirka 250 «plusskunder», ifølge kommunikasjonssjef Morten Schou.

Bor i passivhus

Endre Sagedal er opptatt av miljøet og har en generell forvaltertankegang, men han vil likevel ikke karakterisere seg som ekstrem. Men likevel, tilfeldighetene ville faktisk ha det til at han, kona og barna bor i Norges første passivhus i mur.

-Før det hadde vi bodd i et hundre år gammelt hus med mye trekk og kalde gulv. Jeg hadde lenge tenkt at et murhus ville passe godt i forhold til vedlikehold, og hadde også tenkt at det var fornuftig med passivhus. Da vi kom over dette huset, var vi solgt, sier han.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

På vaskerommet i husets første etasje, står husteknikk-sentralen til passivhuset. Det er en luft-til vann-pumpe med varmegjenvinner for ventilasjonsanlegget.

-Her kan vi hele tiden følge med på temperatur og forbruk i huset, sier han.

I samme rom er inverteren fra solcelleanlegget montert. Den kan fortløpende fortelle familiens medlemmer hvor mye strøm som er produsert via solcellepanelene.

-Kona synes kanskje ikke det er fullt så interessant som meg å følge med på dette, men jeg må innrømme at jeg har vært innom og sett mange ganger i løpet av de få dagene vi har hatt solcellene. I går produserte vi 38 kilowatt og det var bra, sier han.

Lønner det seg?

Hvor mye du sparer på solceller avhenger av hvor mye du betaler for solcelleanlegget og hvor mye du sparer på strømmen og nettleien du ikke trenger å betale.

– Strømmen du produserer, men som du ikke lenger behøver, kan du selge videre og derfor er den prisen du får for den strømmen viktig. Strømprisen er ofte høyest om vinteren når du trenger mye elektrisitet og solcellene produserer lite, og lavest om sommeren når du trenger lite og solcellene produserer mye, sa Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova da vi snakket med ham tidligere i sommer.

Prisene på solcelleinstallasjoner er på vei nedover fordi det er flere tilbydere, erfarer Flakne. Dessuten har noen aktører begynt å betale mer enn normal markedspris for overskuddsstrømmen.

Kostnadsstudien fra 2013 viser at elektrisitet produsert med solceller på eneboliger koster cirka 2,20 kr/kWh i Kristiansand og 3,0 kr/kWh i Tromsø og Bergen.

Hvis du skal skifte taket og solcellene erstatter takstein kan regnestykket bli gunstigere, ifølge Flakne. Hvis du trenger varme, kan det være mer lønnsomt å montere en solfanger som produserer varmt vann.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, der for kan det være høy produksjon av energi en kald dag i mars.

Få endringer inni huset

Sagedal opplever at det var enkelt å bestille solcellepanel, selv om det tok nesten et år fra han bestilte til solcellene var ferdig montert.

– Støtteordningene fra Enova var også gryteklare med en gang. Så det var fort gjort å få et godt beslutningsgrunnlag, forteller han.

Sagedal og familien merker ingen praktisk forskjell inne i huset etter at de har fått solcelleanlegg. Alle elektriske apparater og lys virker helt normalt, og hadde det ikke vært for inverterboksen og solcellene på taket, ville de aldri ha merket noe som helst.

-Foreløpig har alt virket akkurat slik som det skulle, bortsett fra tidligere i dag da det var gravearbeidet i området og strømmen ble kuttet i hele nabolaget. Da virket heller ikke solcellene, og det var litt merkelig. Jeg trodde nok de skulle virke uansett, sier han og ler litt.

-Når det er sagt, jeg synes det er tilfredsstillende at vi produserer strøm selv. Og ekstra kult er det når jeg setter meg i elbilen og kjører til byen, og vet at strømmen som får meg fremover, er laget hjemme på taket, avslutter han.

Slik virker det:

Du får all strømmen som solcellepanelene produserer. Med denne kan du dekke eget forbruk eller deler av eget forbruk. Produserer du mer enn det du trenger, kan du selge strøm tilbake til strømleverandøren. Produserer du for lite, kan du kjøpe fra strømleverandøren. LOS og Otovo kan tilby slike avtaler.

Solpanel på et sydvendt tak dekker omkring 20-40 prosent av strømforbruket til en enebolig.

Solcellene er mer effektive når det er kaldt ute, og derfor kan de gjerne produsere mye elektrisitet på en kald dag i mars. Du kan sjekke fortløpende hvor mye strøm solpanelene dine produserer til enhver tid.

Solcelleanlegg har normalt en varighet på 25-30 år. De krever lite vedlikehold og effekten skal tape seg lite.

I Norge er det mest solinnstråling på Sørlandet og sør i Oslofjorden.

Man må beregne 2-3 måneder fra man bestiller solceller til man får dem installert.

Kilder: Enova, Otovo, Solenergiforeningen, Grønn Byggallianse

Så mye koster det:

Solpaneler som kjøpes gjennom samarbeidet mellom Otovo og LOS kan kjøpes kontant eller gjennom månedlige avdrag. For et vanlig hustak vil investeringen totalt koste mellom 50 – 100.000 kroner.

Privatpersoner som investerer i solenergi, har rett på støtte fra Enova. Selve installasjonen gir deg rett til 10.000 kroner i støtte. Men du kan få mer enn det, også. Resten av støtten avhenger av hvor stor kapasitet solcelleanlegget ditt har. Du får 1.250 kroner per kW installert effekt, opptil 15 kW. Det betyr støtte på inntil 28.750 kroner totalt. Kombinerer du solcelleanlegget med andre energitiltak, som for eksempel solfangere eller varmestyringssystem, kan få enda mer i støtte.

På Otovos hjemmesider kan du enkelt få et pristilbud på hva installeringen av solceller på taket ditt vil koste deg.