— Temperaturmiljø er så viktig for inneklima. Veldig mange tror at ventilasjon er viktig, men det er enda viktigere å ha kontroll på temperaturen. Da oppnår man trivsel og god helse, sier Kai Gustavsen, fagsjef på inneklima hos Norges Astma- og Allergiforbund.

Stabil temperatur i alle rom

Danskene har nå gått ut og sagt at man ikke bør ha temperaturer under 18 grader, og seniorforsker Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut i Danmark mener man bør ha samme temperatur i hele boligen, noe han uttalte til nettavisen Samvirke.dk tidligere i vinter.

Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund.

Gustavsen i Norges Astma— og Allergiforbund tar enda litt i. Han anbefaler at alle rom i boligen har en stabil temperatur på mellom 20 og 22 grader, og lener seg på forskning fra Folkehelseinstituttet. - Nå snakker vi selvsagt om fyringssesongen og ikke midt på sommeren, påpeker Gustavsen, og legger til:

— Vi hadde en inneklimakonferanse i Arendal for en tid tilbake. Der hadde vi fokus på det termiske miljøet, altså temperaturmiljøet. Tester viser at hjernen og kroppen vil fungere best mulig hvis temperaturen er mellom 20 og 22 grader. Vi i Astma- og Allergiforbundet har et slagord som går slik: «Tjue er bra for hue!»

Gustavsen understreker at man kanskje må tenke litt annerledes i et eldre hus, fordi disse har dårligere isolasjon.

— Da kan man få noe som heter kuldestråling fordi det kommer nedkjølt luft fra gulv og vegger. Da kan det hende man må skru opp temperaturen noe. Det er lettere å holde en stabil romtemperatur i nye hus. Eldre hus er mer sårbare.

MELLOM 20 OG 22 GRADER. Det er den magiske temperaturen inne, ifølge Astma- og Allergiforbundet. Foto: Shutterstock / nikkytok

Husk dette hvis du vil ha kaldt soverom

I tillegg vil de aller fleste oppleve det som en bra komforttemperatur.

— Men hva med dem som ønsker å ha det kaldt på soverommet?

— Ja, da må man være veldig nøye. Hvis man sover med åpent vindu, for eksempel, slik veldig mange gjør, er det viktig å huske at gulv, vegger og tak blir kalde og rå. Da må du huske å heve temperaturen igjen etterpå, slik at du får tørket ut rommet. Ellers kan du få fuktskader og muggsopp. Man har jo lært at frisk luft er så bra, men vi skal ikke ha så mye nedkjølt luft i huset, sier Gustavsen.

Drøm deg bort:

Avgassing fra gulv og vegger

Han synes det er greit at man i hjemmet har de samme temperaturmålene som på skolen, for da får barn stabilt inneklima. Det er heller ikke bra å ha det for varmt.

— Da oppstår det en tørrluft-følelse. Det er som å få sand i øynene. I tillegg får du mer avgassing fra gulv og vegger. Det ender med at mye kjemi sprer seg til romluften.

Gustavsen sier man har mye større fokus på temperatur nå enn før.

— Hvis man synes dette er vanskelig, kan man for eksempel henge opp et enkelt termometer på en innervegg i boligen. Man kan også stille inn de elektriske varmeovnene. Mange tror de stiller dem på temperaturer, men for å få til det bør man kalibrere ovnen. Selv om man kan sette dem på et sted mellom ti og 30, er ikke det temperaturen man får i rommet, understreker Gustavsen.

Nye vedovner har nesten 90 prosent lavere utslipp enn gamle:

Gjelder ikke om sommeren

Om sommeren har man naturlig nok ikke det samme behovet for å styre temperaturen.

— Da får vi heller glede oss og gå ut i varmen, og fra tid til annen kan vi oppleve at det blir for varmt inne i huset også. Regelen om 20-22 grader gjelder i den perioden vi har behov for oppvarming, sier Gustavsen.

Og aller viktigst:

— Man må selvsagt også finne sin trivselstemperatur. Du skal trives hjemme, sier Gustavsen.

disse sidene kan man finne praktiske tips til hvordan man kan få det best mulig hjemme i boligen.

Opptatt av inneklima?

La deg inspirere med vår instagram-konto: @boligoghjem