Foto: privat

– Estetikken må ikke gå på bekostning av den praktiske bruken

Monica Tanem liker å ha det fint rundt seg, men med barn i hus er det aller viktigste at hjemmet er praktisk og funksjonelt.

Vis fakta ↓
Monica Tanem @frutanem

Hvordan vil du beskrive hjemmet ditt?

Leiligheten har reine linjer og en moderne, minimalistisk stil. Da vi kjøpte leiligheten hadde den utrolig mange vegger. Vi slo ut vegger, og laget en åpen stue/kjøkkenløsning. Badet besto av fire små rom. Vi åpnet opp, og har nå fått et stort bad på 20 kvadratmeter som vi elsker å være i.

Jeg er superstolt av å ha tegnet alt selv. Fargeskalaen i leiligheten går i hvitt, blått, grønt og grått.

Hva er et hjem for deg?

Det er rett og slett en følelse. En følelse av tilhørighet, tilfredshet og ro. «Hjemme» er en følelse jeg har lengtet etter siden jeg var liten, og som jeg fikk svært kort tid etter av vi flyttet inn i leiligheten vår.

Det har sikkert også sammenheng med at vi for første gang har pusset opp, og at vi har valgt alle løsningene selv.

Hvordan har interiørstilen din endret seg med årene?

Jeg har nok beveget meg enda mer mot en reinere nordisk stil. Jeg liker symmetri, kontraster og store åpne rom. Det er først i den nye leiligheten jeg har fått utfolde meg fritt og sette ideene mine ut i live.

Hva har vært vanskeligst å innrede i hjemmet ditt?

Jeg er fortsatt ikke fornøyd med soverommet vårt. Det ligger derfor ikke ute et eneste bilde på Instagram av det.

Det er egentlig et flott rom, med fransk balkong og store vinduer. Det er imidlertid vanskelig å møblere, blant annet fordi det er kvadratisk med et stort vindu på én side, og en dør på en annen side.

I tillegg bommet vi nok litt på hvor strømuttakene ble satt. Jeg har noen klare tanker om hva jeg vil gjøre med rommet, men må innrømme at vi fikk litt nok av oppussing for en stund da det sto på som verst.

Hva er viktigst når du innreder?

Min filosofi er at hjemmet er til for å bo i. Estetikk er viktig, men det må ikke gå på bekostning av den praktiske bruken. Vi har barn, og det er viktig for meg at han kan utfolde seg i hjemmet, uten at jeg skal være redd for at ting går i stykker eller at han skal skade seg fordi møblene ikke er forenlig med å ha små barn.

Vi har blant annet valgt et rundt spisebord, en sofa som kan renses og et sofabord med hjul, som han bruker som transportmiddel. 

Forandrer du innredning i takt med årstidene?

Det er nok ikke de store forandringene som finner sted mellom årstider hjemme hos oss.

Jeg elsker imidlertid blomster og bruker ofte sesongens blomster i bildene mine. Jeg bytter også postere, og farger på putetrekk og pledd. Det er ofte ikke så mye som skal til.

Litt «skadet» blir man jo av å se hjemmet sitt gjennom bilder hele tiden, så jeg kjenner stadig på trangen til å ommøblere eller til å svinge malerkosten … Jeg prøver imidlertid begrense meg.

Ditt beste interiørtips?

Bruk tid på å lete etter inspirasjon i interiørmagasiner, blogger, instagramkontoer og Pinterest før du innreder, for å være trygg på at du finner din stil. Ikke følg trender slavisk, men finn din egen stil og vær tro mot den. Ønsk deg gjerne ting og spar over tid til du har råd til å kjøpe det.

Selv kjøper jeg heller ting sjeldnere, kjøpene er mer gjennomtenkte, og jeg blir ikke så fort lei av tingene jeg kjøper. Bland dyrt og billig. Jeg bruker gjerne en del penger på klassiske gjenstander som er tidløse og kjøper heller billigere varianter av sesongvarer og ting som er trendy der og da.

Kjøp ting som passer sammen med øvrige interiøret ditt. Hvis du skal gjøre større forandringer i et rom, sørg for å ta med en prøve av golvet sammen med fargeprøver av maling og fliser, og sett det sammen. Det er først da du kan være sikker på at fargene matcher. Selv om det skal være i forskjellige rom, skal det være i samme hjem, så det er greit å ha en tanke om at alt skal henge sammen.  

Hvilket rom/type bilder gir best respons på Instagram?

Hos meg er det helt klart badet som gir best respons. Generelt opplever jeg at bildene som gir best respons er oversiktsbilder, hvor leserne får tips til hvordan de kan innrede et rom.

Jeg liker veldig godt detaljbilder, men jeg ser at disse bildene hos meg bare får en brøkdel av responsen oversiktsbildene mine får. Jeg prøver likevel å variere.

Hvor henter du inspirasjon fra?

Jeg henter mye inspirasjon fra Instagram, som jeg bruker mye tid på. Det er også inspirerende at det er så mange flotte mennesker bak kontoene. Jeg leser interiørmagasiner og henter mye inspirasjon fra Pinterest. Jeg kan også finne inspirasjon i motemagasiner, hvor jeg henger meg opp i fargekombinasjoner eller bare en følelse.  

Hvordan redder du situasjonen hvis du får uventet besøk og hjemmet står på hodet?

Oi. Jeg blir superstresset av det. MEN. Vi har en TV-stue som ikke er så mye i bruk. Alt skrot og lort havner derfor der inne. Jeg tar også litt grønnsåpe og vann i en bøtte, sprayer litt JIF på kjøkkenbenken, og så er vi der.

Dine instafavoritter? 

D

et er vanskelig å dra fram noen, fordi det er så utrolig mange flotte kontoer. Jeg må imidlertid nevne @palettenoir @irene.stangeland @carlberg­_home @interiorwife @navelsaker @funkis_tine og @baremalin. Kunne ramset opp så mange flere …

Har du noen gang gjort et skikkelig bomkjøp?

Å, ja da. Jeg har blant annet kjøpt et par dyre puter som liksom aldri passet helt inn. Disse kjøpene har stort sett skjedd hvis jeg har impulshandlet, framfor å planlegge. Jeg er flink til å selge ting hvis jeg ikke lenger bruker det. Jeg er motstander av en bruk- og kastmentalitet, og liker ikke å kaste ting. Hvis jeg selger noe, får jeg bedre samvittighet når jeg handler noe nytt.

Beste instagramtips

Jeg føler ikke at jeg er noen ekspert, men vil likevel forsøke å gi noen tips basert på egne erfaringer. Stol på din egen magefølelse, og post bilder du selv liker. Post jevnlig – selv poster jeg minst ett bilde per dag. Vær raus, lik og kommenter andres bilder. Utnytt godt dagslys; det er hyggelig med stemning- og kveldsbilder, men det beste bildene blir tatt i godt dagslys. Jeg synes at mine bilder ble mye bedre da jeg kjøpte meg et ordentlig kamera og begynte å lære meg å bruke det. Jeg er fortsatt i startfasen og har veldig mye å lære, men jeg er i alle fall i gang …