Vannet i springen er ikke gratis. Man kan både spare penger og miljøet hvis man bruker mindre, ifølge Jyllands-posten.dk.

De fleste har mest sannsynligvis litt å gå på når det gjelder vannforbruk. Men sparer man noe særlig penger ved å bruke mindre vann?

— Ja, absolutt. Det er en del strømkostnader knyttet til vannbruk, 15 prosent av strømutgiftene i de fleste hus ved oppvarming av varmtvann, sier Jens Regnström, leder av elskling.no til oss. Elskling.no er en tjeneste for sammenligning og skifte av strømkontrakter.

Strømprisene har steget voldsomt i høst og ligger på 45 øre pr. kilowatt nå uten avgifter, ifølge Regnström. Kraftprisen økte 40 prosent i oktober på grunn av kulde, og 67 prosent på to måneder, skriver VG.

Regnström erfarer at mange tar både strøm og vann for gitt, men oppgir at forbruket har minket litt de siste årene.

- Nordmenn bruker nesten fem ganger mer strøm enn verdensgjennomsnittet. Og dobbelt så mye som svenskene. Mye av kostnadene går til oppvarming.

Vi tar vann for gitt, ja, mener Eiliv Flakne, kommunikasjonssjef i Enova. Ikke se på vann som en utgiftspost på strømregningen, anbefaler han.

Dette kan alle få til:

DUSJER DU LENGE? 43 prosent av de som har årsinntekt over 900.000 kroner dusjer på fem minutter eller kortere, ifølge Elskling. Bare 20 prosent som har inntekt under 300.000 kroner i året klarer seg med en dusj under fem minutter. Foto: Lucian Milasan

1. Sparedusj – ufortjent dårlig rykte?— Vær bevisst. Tenk at vann er en ressurs du skal ta vare på. Hva betyr det? Det kan være du for eksempel skal endre måten du dusjer på, sier Flakne.

Han anbefaler at man enten setter inn sparedusj eller begynner med intervalldusjing. Det betyr at man blir våt, skrur av dusjen, såper seg inn, skyller av såpen og så videre.

Det kommer 16 liter vann fra et vanlig dusjhode pr. minutt, ifølge Regnström, og halvparten så mye fra en sparedusj. Dusjer du dobbelt så lenge med sparedusj går det opp i opp.

En 15 minutter lang dusj koster 4,50 kroner med sparedusj og ni kroner uten sparedusj. Det er beregnet ut ifra en strømpris på 90 øre pr. kilowatt (inkl. kraftpris, nettleie og offentlige avgifter).

Jens Regnström i Elskling. Foto: Jann Lipka

— Man kan altså halvere utgiftene og spare 1643 kroner i året med sparedusj. Men sparedusj har hatt et imageproblem, selv om det er klart man kan nyte dusjen selv med sparedusj. Mange av sparedusjene fungerer bra, ser Regnström.Man bruker betydelig flere liter varmtvann i badekaret enn hvis man dusjer, det krever tre ganger så mye energi som én dusj, ifølge Enova.

En gjennomsnittlig nordmann bruker 70 til 100 liter vann pr. dag, ifølge Enova. De anbefaler at man undersøker hvor mye vann dusjen bruker og bytte til sparedusj om dusjen bruker mer enn tolv liter pr. minutt.

Peisovnen er ikke en slags effektiv søppelkasse som tar alt du ikke orker å kildesortere:

RENNER OG RENNER: Skru av springen mens du pusser tennene eller lager mat. Foto: momente

2. Flytt varmtvannsberederenHvor står varmtvannsberederen din i forhold til hovedvannkilden?

mens badet og kjøkkenet er i første eller andre etasje, forklarer Flakne.

— Masse vann står i rørene og varmes opp uten nytte. Hvis vannet må flytte seg ti meter blir mye unødig vann kaldt i rørene, og må renne til vannet blir varmt. Det kan fort dreie seg om mellom tre og syv liter. Det koster deg rundt 3500 kroner å flytte berederen, den summen kan være mulig å tjene inn etter noen år når unødig mye vann varmes opp, sier Flakne.

Eiliv Flakne i Enova. Foto: Enova

Man kan alternativt legge varmeelementer i vannledningen. Eller man kan vurdere om man bør skaffe seg mindre tank. Du og ektefellen trenger kanskje ikke 200 liter oppvarmet vann om ungene har flyttet ut?Senk temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader, anbefaler Elskling. Men temperaturen skal aldri under 60 grader på grunn av legionellabakterier.

Er du opptatt av å spare mest mulig penger eller å få best mulig ytelse?

SPAREDUSJ: Det kan være godt å dusje, selv med sparedusj. Sparedusjen pøser ut rundt halvparten av vannet som kommer ut av en vanlig dusj. Foto: akocharm

3. Reparer dryppene kranerHvor mye vann forsvinner i avløpet hvis kranene drypper? 15 liter i døgnet, ifølgeJyllands-Posten.

En dryppende kran kan dryppe så mye som en liter i timen, ifølge Elskling.

Hvis kranen drypper er det som regel snakk om en slitt pakning eller noe som ikke er skrudd ordentlig til, ifølge Kjersti Bergesen og boken «Handywoman». Moderne kraner har gjerne skiver som må byttes ut om kranen drypper, i stedet for pakning.

Men både skifte av pakning, stramming av muttere eller lignende og skifte av pakning er det mulig å få til på egen hånd med riktig verktøy.

Drømmehuset kostet henne rundt 500.000 kroner:

4. Kaldt vann i springen – muggetrikset.

Hvis vannet bruker lang tid på å bli kaldt kan man helle vannet i en mugge og kjøle det ned i kjøleskapet, ifølge Jyllands-Posten.

Gjør det noe å la vannet renne mens man pusser tennene?

— Ikke la vannet stå å renne unødig ved matlaging og tannpuss, sier Flakne i Enova.

For ett år siden visste politikvinnen knapt hva Instagram var. Nå har det tatt av: