– Vi skiller mellom oppbevaring og lagring av vin, forteller Tom Tyrihjell, varefaglig leder i Vinmonopolet.

Ved lagring er målet å forbedre vinen ved at den modnes. Oppbevaring, derimot, handler om å bevare kvaliteten i vinen fra den er kjøpt inn og til den skal drikkes.

– De fleste vinene som blir laget i dag, er drikkeklare når du kjøper de. De blir ikke nevneverdig bedre av å lagres, sier Tyrihjell og legger til at de likevel holder seg som regel fint i et par år, dersom de oppbevares på en mørk og sval plass.

Hvitvin og champagne er litt mer sensitive enn rødvin, og vin på flaske holder seg som regel bedre enn vin i pappkartong.

Mørkt og svalt

Noen viner er bedre egne til å lagres enn andre. Fellestrekket er at de er konsentrerte og friske, og at de trenger lagring for å få utviklet aromaen og smaken sin.

Ønsker du å lagre vin, bør du være nøye på hva slags forhold du lagrer dem under.

For det første bør det være på en mørk og sval plass. Og unngå et rom med mye luftfuktighet.

Les også: Disse ti stedene bør du vaske hver eneste dag

Dersom du ikke har en passelig kjeller eller eget vinskap, kan du fint lagre vinen i et kott eller et skap på soverommet. Bare pass på at vinen ikke blir stående et sted der den stadig blir utsatt for dagslys, påpeker det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator.

De råder også til å unngå kjøkken og vaskerom, for i disse rommene vil temperaturen ofte bli høyere enn det man anbefaler for vinlagring.

Et rom med temperatur

Ifølge Vinmonopolet skal lagringstemperaturen helst ligge et sted mellom 6 og 18 grader. Det er også viktig at temperaturen er relativt jevn og uten store svingninger.

– Utsettes lagringsvinen for høy eller lav temperatur, raske temperatursvingninger, lys eller vibrasjoner over tid, kan den over tid tape seg, sier Tyrihjell.

Dersom flaskene blir støvete over tid, kan du rengjøre dem ved hjelp av en fjærkost eller myk klut. Men ikke fukt kluten med vann, for det kan føre til at etiketten på flaska smuldrer opp, ifølge Wine Spectator, som påpeker samtidig at den fuktige kluten ikke ville skade vinen.

Korkvin bør lagres liggende. Foto: Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Ligge eller stå

– Vin med naturkork bør ligge under lagring, slik at korken ikke tørker ut og vinen blir oksidert, sier Tyrihjell.

Viner med skrukort kan lagres både stående og liggende.

– Tidligere antok man at innsiden av korken kunne skade vinen dersom den var i kontakt med den. Men det er ikke tilfelle, sier han.

Tidspunktet for når du bør drikke den lagrede vinen, avhenger av hvor godt utviklet du liker at den er. Det kan være alt fra tre til fem år, eller til langt over ti år for de mest lagringsdyktige vinene.