Den hvitmaltelille eneboligen i Skuteviken er sannsynligvis den aller minste i byen.

Ifølge WEB-Matrikkelen hos Bergen kommune er Bakkesmauet 2 oppført med et boligareal på bare 29 kvadratmeter.

— Kjærlighet ved første blikk

Den thailandske rasekatten Messi mjauer innstendig og får det raskt som han vil. Ytterdøren blir åpnet, slik at pus kan sitte i døråpningen og se om noen av kattekompisene kommer forbi. Han har en venninne og to svære skogskatter i strøket som han pleier å henge med.

Men selvfølgelig er det også et katteskinn i nabolaget som han ikke tåler synet av, så derfor foretrekker Messi å holde retrettmuligheten åpen.

— Når du lukker døren, føles det som å være på landet. Bortsett fra på kjøkkenet, er det ingen vinduer ut mot gaten. Det er veldig skjermet her. Har jeg folk på besøk, kan du le så høyt du vil, sier Thomas Lyse-Thorsen.

Midt i oppussingen bestemte de seg for at de to øverste etasjene måtte fjernes:

FRI SIKT: Messi har bra overblikk fra den lille oppvaskmaskinen som må stå litt på skrå for å få plass på kjøkkenbenken. Foto: Jan M. Lillebø
HELT PRIVAT: Boligen har vinduer ut mot bakgården fra tre sider. Veggen bak Thomas Lyse-Thorsen er nabohuset. Katten har funnet en pikyrende liten åpning mellom husene som han bruker for å komme frem til terrassen. Foto: Jan M. Lillebø

Etter at han og konen skilte lag, var han på utkikk etter et sted i nærheten, slik at det skulle bli så enkelt som mulig for sønnen deres.

Ti år gamle Oliver bor en uke hos mamma og en uke hos pappa. Noen timer før guttungen annenhver fredag kommer hjem fra skolen til faren, kommer katten spankulerende i forveien. Pus har nemlig stålkontroll på når han og Oliver skal være hos matmor eller matfar.

— Det er begrenset hva du får til når du skal starte på nytt igjen, og et halvt års tid leide jeg en knøttliten leilighet. Da dette huset kom for salg, var det en gjeng studenter og jeg som kom på visning. Dette skal jeg ha, tenkte jeg. Det var kjærlighet ved første blikk.

— Beliggenheten er perfekt og størrelsen gjør det lett å holde rent. Det er ikke plass til å dra inn alt mulig, så skiutstyret står på loftet hos mor til Oliver. Vi har et kjempefint forhold, forteller 37-åringen.

Første etasje er 25 kvadratmeter mindre enn andre:

SOVEROMMET: Har akkurat plass nok til dobbeltsengen. I kommoden har Thomas Lyse-Thorsen klærne sine. Siden han ikke har plass til hengeskap, er han nøye med å brette dressen pent sammen. For å få ut den nederste skuffen som nå inneholder sommertøyet, må kommoden flyttes på. Foto: Jan M. Lillebø
GUTTEROMMET: Her bor ti år gamle Oliver annenhver uke. Da faren overtok huset, hadde rommet mørke, ubehandlede trevegger som han har malt blå, mens gulvet har fått noen strøk med gråmaling. Det har gjort loftet lysere og hyggeligere. Foto: Jan M. Lillebø

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Et herlig frimerke av en bakgård

Både fra stuen, badet og hovedsoverommet er det vinduer ut mot et herlig frimerke av en bakgård på tre kvadratmeter. Den skjermede uteplassen slipper inn dagslys året rundt. På fine sommerdager nyter gjerne Thomas Lyse-Thorsen lunsjen sin her.

Bli med hjem til Fredrik Græsvik:

I ti år arbeidet han som fotograf i TV-kanalen til Bergens Tidende. Nå har bergenseren sitt eget firma. Hjemmekontoret er et ryddig, lite skrivebord med en særdeles oppgradert PC i stuen.

— Loftet, som er rommet til Oliver, er ikke regnet med i boarealet på grunn av skråtaket. Det var en stor operasjon og rå makt da vi skulle få inn en rammemadrass gjennom det pittelille vinduet i den ene enden. Men huset føles ikke så lite. Jeg tenker at det kanskje ikke er en interiørarkitektonisk perle, men koselig er det i alle fall, slår eieren fornøyd fast.

Snart tid for våropprydding?

STUEN: Mens Thomas Lyse-Thorsen har 29 kvadratmeter til disposisjon over to etasjer, har pus sitt eget møbel på tre etasjer. - Det var et lykketreff at jeg fikk kjøpt dette huset. Rett bak ligger det en lekeplass, og i strøket bor det studenter, barnefamilier og eldre mennesker. Det er to lokale kafeer her og gangavstand til byen. Foto: Jan M. Lillebø

Han er oppvokst i Sandviken og føler seg hjemme i Skuteviken. Om sommeren, hvis det er fint vær, setter han seg gjerne ut på trappen og tar et glass rødvin i lag med naboene.

Tre, fire ganger i uken er det crossfit-trening med den faste gjengen som trener sammen i Vikinghallen. Det verdsetter Lyse-Thorsen ekstra mye etter at han fikk en stoffskiftesykdom som gjorde at han i flere år ikke orket å trene.

Sønnen var bare tre, fire måneder da det ble oppdaget at den nybakte pappaen var syk.

— Det positive var at jeg fikk være mye sammen med gutten min da han var liten. Du får mer forståelse og innsikt, og setter mer pris på familie og venner. Det er menneskene du har rundt deg som er det viktige. Det materielle betyr ikke så mye, jeg trenger ikke fylle huset med ting, sier han.

Denne familienspiser middag under åpen himmel året rundt:

PUS POSERER: Messi har definitivt ingenting imot å bli fotografert. Trappen like innenfor inngangsdøren går opp til loftet, der sønnen Oliver har soverommet sitt. Kjøkkenet har vindu ut mot smauet. - Det hender jeg får et blitslys i fjeset hvis jeg står ved kjøkkenbenken, og det går turister forbi, sier Thomas Lyse-Thorsen. Foto: Jan M. Lillebø

Når du har lest så langt har du kanskje lyst til å se flere hjem? Her er noen anbefalte hjemme-hos-reportasjer:

En ærverdig leilighet i Parkveien:

Selger du leilighet med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om: