Her er jeg i full sving med sparkelen. Fin og jobbe med og et spennende produkt som gir en annerledes og levende overflate. Her er jeg i full sving med sparkelen. Fin og jobbe med og et spennende produkt som gir en annerledes og levende overflate. Foto: privat

Enkel fornyelse med betongsparkel

Lyst på en liten forandring av veggen? Eller fornyelse av golvet? Med betongsparkel med farge er dette fullt mulig få til.

Betonglook har satt seg godt som en skikkelig interiørtrend. Noen bor med naturlig betong, andre med tapet som ser ut som betong, eller maler i betongfarge. En løsning som har blitt mer og mer aktuell er en naturtro betongsparkel som kan legges på de fleste underlag.

Utstyr er viktig. Ha gjerne 2–3 sparkelspader i forskjellige størrelser for hånd.  Foto: privat
Foto: privat

For en stund siden lagde vi en enkel sengegavl av plater på soverommet. Den er utformet og bygget ut slik at den har en 10 cm brei kant på toppen, og på hver av sidene er det rom til å oppbevare bøker og blader. Den går i ett med de hvitmalte soveromsveggene så nå var tiden inne til å fornye, men denne gangen uten å bruke maling. Valget falt på å bruke betongsparkel.

Siden produktet skal legges på så tynt som 1–2 mm, og samtidig blir svært slitesterkt, er bruksmulighetene mange. Det nesten bare fantasien som setter grenser for hvor dette kan brukes.

Ferdig resultat. En røff og fin overflate som skiller sengegavlen fra veggen. En fin kontrast mot det hvite.  Foto: privat
Små detaljer fra ferdig resultat som understreker fargen som ble valgt på sparkele Foto: privat

Det finnes ulike merker på markedet, så sørg for å få den hjelpen du trenger med å finne en som er enkel og jobbe med, og som får ett flott, lekkert og ønsket resultat. En slik sparkel er ganske spesiell og kan kun skaffes i utvalgte interiør butikker, og faghandlere. Her kommer min lille guide til hvordan jeg fornyet sengegavlen på soverommet.

Topcoat herder overflaten og sørger for at det gjør det lett og renholde.  Foto: privat

Slik går du fram:

  1. Velg ønsket farge. Det finnes mange nyanser og velge mellom. Både mørke og lyse farger. Be om få se ett fargekart eller spør om råd. For å understreke fargen eller stilen du ønsker kan du gjerne finne elementer som du tenker du vil bruke etterkant. På den måten planlegger du og danner deg ett inntrykk av hvordan du ønsket det ferdige resultatet skal bli.
  2. Utstyr er viktig. Foruten selve sparkelen er sparkel spader selve nøkkelen til ett god resultat. Store flater krever breie sparkelspader for å få jevne fine strøk. Sørg for å ha ett par størrelser tilgjengelig
  3. Påføring. Ett tynt men gjennomsiktig dekkende lag på første strøk. Når første påføring har tørket tar du ett til som skal dekke. Ikke tykt men nok til at det blir jevnt og fint
  4. Topcoat. Sett inn flatene med en topcoat. Dette herder overflaten og gjør det lettere og holde rent.

Lykke til med ditt prosjekt!