Norges Banks styringsrente stiger og stiger, men det har til mange eksperters overraskelse ikke dempet veksten i boligprisene i vesentlig grad. I Kristiansand og omegn har prisene steget med 5,8 prosent siste 12 måneder, og i april i år steg boligprisene nasjonalt med hele én prosent. Dette forklares med en sterk utvikling i norsk økonomi, og det nevnte lave tilbudet av nye boliger.

Mange er derfor ute etter den samme boligen som deg. Når det er mange om beinet, blir det gjerne tøffe budrunder. Da kan det være godt å ta med seg noen gode tips på veien slik at nettopp du stikker av gårde med drømmeboligen.

Få garanti fra banken

I god tid før eventuelle budrunder bør du ha klart et finansieringsbevis fra banken din. Det er selvsagt mulig å by med forbehold om finansiering, men et bud uten forbehold vil alltid bli foretrukket av selger. Dessuten er det en trygghet å vite hva du har å gå på i en budrunde, og enklere å trekke deg dersom budene blir for høye.

Hold hodet kaldt

Boligkjøp er en investering for livet, bestem deg derfor for et maksbeløp og hold deg til det. Det kan være lett å la seg rive med i en budrunde, særlig hvis dette er en bolig som du virkelig har lyst på. Men du bør likevel aldri gå utover lånebeløpet banken har gitt tilsagn om; alt har sin pris, og selv om det der og da kan føles bittert å trekke seg fra budrunden, vil det alltid dukke opp nye, fristende boliger på markedet.

Gjør grundig research

Selv om boligen er fin å se på, kan det skjule seg store mangler og ditto store utgifter. Les derfor salgsoppgaven nøye, og ta gjerne med en i familien eller vennekretsen som er byggkyndig på visning. Spør også eiendomsmegleren om det du lurer på; megleren er både selger og kjøpers representant i et boligsalg, og har interesse av at alle parter er orientert om boligens tilstand.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og stabssjef/avdelingssjef Kristiansand i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

Hvordan gå fram i budrunden?

Det kan være fristende å legge inn et bud langt under prisantydning, men dette er sjeldent en lur strategi. Et skambud kan fornærme selgeren og gjøre vedkommende enda mer oppsatt på å få en høy pris for boligen. I tillegg kan et lavt utgangsbud bidra til å starte en budrunde med flere budgivere, slik at konkurransen blir større.

Et annet spørsmål er når det lønner seg å by – tidlig i budrunden, eller vente på at noen andre byr?

Det er ikke noen fasit på dette, men mange har erfart at det kan lønne seg å komme inn fra sidelinjen, særlig hvis det kun gjenstår én budgiver. Ellers er det et godt råd å legge inn bud som er vesentlig høyere enn det forrige, og på den måten riste av seg de andre. Økninger på 5–10.000 kroner har lite for seg, siden de fleste kan skaffe til veie noen ekstra tusenlapper.

Vær tilgjengelig

Når du har bestemt deg for å by – pass på å være tilgjengelig. Her er det nemlig tidsfrister å forholde seg til, og det er surt å gå glipp av drømmeboligen fordi du ikke kan ta telefonen.

Bordet fanger

Det kan ikke understrekes tydelig nok at det ikke eksisterer noen angrerett ved salg eller kjøp av fast eiendom. Når et bud er innsendt til megler og megler har formidlet innholdet i budet til selger, kan budet ikke kalles tilbake. Delta derfor aldri på flere budrunder samtidig, og by heller aldri mer enn det du har fått tilsagn om i banken.