Boligen på Kjelsås i Oslo gikk hele 4,25 millioner kroner over takst. Prisantydning og takst var på 6,75 millioner kroner, men boligen ble solgt for 11 millioner kroner.

Eneboligen trenger oppussing, var umøblert og ikke vasket. Likevel var 130 stykker interessert i boligen, og 28 stykker ble med i budrunde, skriver DN.no.

Hvordan kan man bomme så totalt på prisantydningen? Vi spurte megler Thomas Olsen, megler i DNB Eiendom Bjørvika, som var ansvarlig for salget av boligen.

— Hva er årsaken til at boligen gikk så mye over takst og prisantydning?

— Hvis vi starter litt i grunnen er det klart at dette er en bolig som var raskt ute i markedet etter påske. De fleste legger ut eneboligen mellom påsken og sommeren. Det er lite eneboliger ute, mange kjøpere har ventet helt siden i høst, med pause i jakten, sier Olsen.

— Dette er en bolig som er oppført på 80-tallet og bærer preg av det. Den trenger oppgradering og vedlikehold. Folk har likevel sett potensialet, sier Olsen.

Hovedgrunnen til at eneboligen gikk langt over er at den ble lagt ut tidlig, tror Olsen, og han mener noen har bestemt seg for at «denne boligen skal vi ha».

Lever eneboligdrømmen i utakt med lommeboken?

— Noen synes det er galskap, og andre synes det er riktig pris

- Hvorfor valgte du ikke å sette opp prisantydning når få boliger ute?

— Den ble lagt ut i påsken, og jeg har ikke kontroll på hva annet som skal legges ut samtidig. Vi forholder oss til innhentet takst, og fratrekk for det som må gjøres, sier Olsen.

- Så dette er ikke lokkepris?

— Det er selvfølgelig begge ender av skalaen. Noen synes det er galskap, og andre synes det er riktig pris. Vi ventet absolutt ikke den responsen.

Bor du i en av Norges «raskeste byer»?

Burde megleren satt prisantydning høyere?

— Det er vanskelig å konkludere med at det er en bevisst lokkepris, for hadde selgeren vært villig til å selge for prisantynding er det greit, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Men når megleren sier det er lite eneboliger ute for salg, høy etterspørsel etter eneboliger i markedet, og at det er etterspørsel etter denne typen boliger, da er det betimelig å spørre om megler trodde boligen egentlig skulle gå for prisantydning, mener Skjelbostad.

Forbrukerombudet har lenge hatt lokkepris som fokus- og satsningsområde i et opphetet boligmarked, særlig i storbyene. Mange forbrukere ringer dem med historier om lokkepriser.

Prisene på familieboliger har økt mest i det siste, skriver adressa.no i dag (sak bak mur).Boligprisene steg med 1,9 prosent i mars - den sterkeste prisstigningen i mars som er registrert siden 2003.

- Lokkepris er en pris som selger ikke vil selge boligen for. Da har man satt en pris som er lav for å lokke flere til visning, sa forbrukerombud Gry Nergård til oss tidligere i år.

Prisantydningen skal både angi prisen selger vil godta og veilede potensielle kjøpere til å se hvilket prissjikt en bolig antas å ville ligge i, ifølge Forbrukerombudet.

- Vanskelig og irriterende for folk som har brukt tid på å være på visning:

TRENGER OPPUSSING. - Noen synes det er galskap, og andre synes det er riktig pris. Vi ventet absolutt ikke den responsen, sier megleren om den høye prisen. Foto: DNB Eiendom

Lite type boliger = høyere prisantydning?

— Dette er eksempel på der man bør vurdere å sette prisantydning over takst, hvis man nettopp ser at det er lite av denne typen boliger samtidig som etterspørselen er stor. Det er jo en del av meglers jobb å kjenne markedet og sette en realistisk prisantydning, sier Skjelbostad.

— Det er vanskelig å konkludere i enkeltsaker om lokkepriser. Når vi går inn i lokkeprisproblematikken gjør vi det i aksjonsform, vi henter inn takst og prisantydning og ser om det er noe systematisk avvik på kontornivå, sier Skjelbostad.

Forbrukerombudet har fått lite henvendelser om lokkepriser den siste tiden, og har ikke hatt egne aksjoner på en stund. I perioder får de masse tips og klager, men det er ikke tilfelleakkurat nå.

Livet i enebolig: