Hage på terrassen

Drømmer du om å skape din egen oase på terrassen? Hvorfor ikke plante flerårige busker og trær i krukkene dine i år!

Publisert: Publisert:
 • Mari Halvorsen

Mari Halvorsen er vår nye spaltist i Abito. Hun jobber som gartner og bruker fritiden på egne hageprosjekter, gjerne med sønnen Elias (2) på slep.

Prydgress kommer i utrolig mange varianter og er nydelig i krukke. Her er det plantet vintergrønt Japanstarr. Foto: Mari Halvorsen

Det er mange positive sider ved å velge flerårige planter framfor ettårige. Du slipper å bytte ut plantene hvert år, og gjøre store investeringer for bare noen få måneder. Du kan følge planten, se den bli større og flottere for hvert år. Og ikke minst er det utrolig dekorativt og mulighetene uendelige!

Men det er noen ting som kan være greit å tenke over før man går til innkjøp av store, flotte planter. Her kommer noen tips som kan hjelpe både krukka og planten gjennom både den varme sommeren og kalde vinteren.

Les også

Dette kan være løsningen for deg som trenger skjerming mot naboen

Bambus er en hardfør plante som også er lekker i krukke. Bør ikke tørke for mye, så husk å vanne. Vintergrønn er den også! Foto: Mari Halvorsen

 • Den første forutsetningen for å lykkes er å velge en krukke som tåler å stå ute på vinteren. Velg en frostsikker krukke! Vann utvider seg når det fryser, og det er noe ikke alle krukker tåler.
 • Velg en krukke som er stor nok. Planten trenger mye større plass enn den har i plastpotten den kommer i. Hvor stor krukke du trenger kommer helt an på hvilken plante du velger. Noen planter kan stå trangt og vokser seint, mens andre trenger god plass til å vokse. Jo større krukke, jo bedre. 
 • Livet i krukke kan være litt tøffere enn livet i jorda. Å flytte krukka inn til veggen, gjerne under tak, kan være lurt for å unngå tung våt jord og sur vind. Men ikke glem å vanne tidlig på våren! Skal du flytte rundt på krukkene kan det være lurt å ha hjul under så de blir enklere å flytte rundt.
 • Velg planter som er hardføre, gjerne en hardførhetsgrad som ligger over området ditt. Langs kysten på Sørlandet holder det med H3. Hva er H3, tenker du? H står for herdighetssone, og de fleste uteplanter er merket med hvor hardføre de er. Jo høyere tall, jo mer hardføre er de. Så husk på at en vindutsatt terrasse er ikke det samme som en lun krok. 
 • Mye sol, mye vind, eller nesten bare skygge? Velg en plante som trives i de forholdene du gir den. Les deg litt opp på nett før du handler, eller hør med gartneren i hagesenteret om råd.
 • Ønsker du høyde og velger å ha et tre i krukke, bør du velge et tre som ikke blir så veldig stort og raskt vil kreve mer plass. Mange busker og trær kan du få podet på stamme, da vil høyden allerede være begrenset, og derfor kreve mindre plass. 
 • Husk at store planter i krukke trenger mye vann! Står krukken under tak får du enda mindre hjelp fra regnværet, og det må vannes mer. En stor krukke holder bedre på fuktigheten enn en liten krukke.
 • Stauder kan være et flott alternativ til sommerblomster. Planter du flere stauder sammen kan du få blomstring hele sesongen. Sett gjerne løk på høsten, så får du flott blomstring på våren før staudene kommer opp og fyller plassen.
 • Når det kommer til jord er det viktig å velge jord som holder seg god år etter år, i og med at du ikke har samme mulighet til å skifte ut jorda hver sesong. Du får ofte det du betaler for. Husk dreneringskuler i bunn. 

Bambus er en utmerket «krukkeplante». Foto: Mari Halvorsen

Les også

Grønn glede i liten leilighet

Nå hørtes det kanskje ut som at busker og trær i krukke er veldig komplisert, men i utgangspunktet krever det mindre stell, vann og gjødsel enn sommerblomster. Men fordi investeringen kanskje er litt større, og mer langvarig, kan det være lurt å tenke seg godt om før du gjør spontankjøp som ikke klarer seg.

Forhør deg med en gartner på hagesenteret, og få hjelp til å velge riktig plante til riktig krukke og til riktig sted. 

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Abito
 2. Vedlikehold
 3. Trær
 4. Miljø
 5. Planter