-Det er mange som ønsker seg utepeis, og en kan velge mellom å bygge den selv eller kjøpe en som er helt ferdig, sier Nancy Vestberg hos Modena Fliser i Sørlandsparken.

Hun forteller at variantene som både er peis og grill, er mest populære.

-Vi har blant annet en høy utepeis hvor man kan legge grillrist i bunnen, og den er det mange som velger. Det er selvsagt en fordel at du kan bruke peisen også som grill, fortsetter hun.

Mange er opptatt av å skape gode uterom. Foto: Foto: Multiblokk

Sjelden søknadspliktig

Utepeiser er sjelden søknadspliktige, så sant de ikke rammes av spesielle reguleringsplaner i nabolaget ditt. I følge Eirik Skogstad Nilsen, byggesaksbehandler i Kristiansand Kommune, kan du sjekke reguleringsforholdene rundt boligen din på kommunes hjemmesider.

-En utepeis er en såpass liten konstruksjon at det som regel går fint, bortsatt fra i strandsonen og områder langs vassdrag og innsjøer med byggeforbud. Men selv om det er greit i forhold til Plan- og bygningsloven, må du likevel ta hensyn til Naboloven, sier han.

I følge nabolovens § 2 heter det at man ikke kan gjøre noe som er urimelig eller unødvendig til skade eller ulempe for naboene.

-Det beste er å ha en god dialog med naboen før du setter i gang. Ta hensyn og bruk sunn fornuft, man plasserer ikke utepeisen rett ved naboens soveromsvindu, og så må man selvsagt sørge for at det ikke er brennbare materialer i nærheten, sier Skogstad Nilsen.

Mange er opptatt av å skape gode uterom. Foto: Foto: Multiblokk

Bygge selv

Mens mange velger ferdig modeller, er det også en del som ønsker å bygge sin egen peis. Kanskje i forbindelse med murer, levegger eller andre installasjoner i hagen. Atle Skandsen i Multiblokk sier at folk liker å skape hyggelige uterom i større grad enn før.

-En peis lager både stemning og gir varme, og dermed kan man forlenge utesesongen i begge ender. Derfor er peis veldig attraktivt, forteller han.

De selger egne byggesett med tilskårne betongsteiner, og Skandsen lover at det er så enkelt at de fleste klarer å bygge den selv.

Les også Pass på brann

-Sørg for at ikke du kommer skjevt ut i starten, så er det bare å følge monteringsanvisningen. Det er nesten som legoklosser.

Men denne varianten er ikke for ustødige underlag eller treterrasser.

-Dette er en robust sak som veier tre tonn og derfor må den stå på et stødig underlag, men fordelen med at den er så stor er at den også gir veldig god varme. Men skal man ha peis på terrassen, bør man nok velge en enklere ferdigvariant, mener Skandsen.