Cirka to prosent av salgssummen går til meglere i Norge. Selv om dette er en lav pris sammenliknet med mange andre land (i USA er for eksempel meglerprovisjonen gjerne tre ganger så høy), må du ut med om lag 70.000 kroner i meglerhonorar på en bolig som selges for 3,5 millioner.

Men faktum er at de fleste boliger ikke selger seg selv; meglere sitter på mye kunnskap som gjør at de ofte får en bedre pris for boligen enn du selv kan oppnå, og dermed kan du faktisk oppå en bedre pris ved å bruke megler.

Boligsalg er en tillitssak

Å selge sin egen bolig er noe av det viktigste man gjør i livet. Man har ofte følelsesmessige bindinger og økonomiske forpliktelser i boligen man eier. At dette blir forvaltet på en riktig måte når man skal selge og kjøpe, er derfor helt avgjørende. Det å være eiendomsmegler er en tillitssak som innebærer å komme tett på mennesker.

Eiendomsmegleren har en lovbestemt omsorgsplikt for både selgere og kjøpere. Det vil si at begge parter skal få råd gjennom hele prosessen, for eksempel ved markedsføring, budrunde, visning, kontrakt og overtagelse.

Eiendomsmeglingsloven utdyper at megleren ikke må «opptre på noen måte som er egnet til å svekke tilliten til eiendomsmeglerens integritet og uavhengighet». En privat selger vil ikke ha slike krav.

Nye, strenge regler

Videre er det ved et boligsalg avgjørende at det fremkommer opplysninger som er av betydning for kjøper. Det å definere hva som er viktig vil ofte være vanskelig for en forbruker.

En eiendomsmegler har etter eiendomsmeglerloven et selvstendig ansvar for å innhente og gi opplysninger om eiendommen, for eksempel fra kommunale registre, borettslag og så videre.

Hanne Geelmuyden er fast spaltist i Abito. Hun jobber til daglig som eiendomsmegler og stabssjef/avdelingssjef Kristiansand i Sørmegleren AS. Foto: Sørmegleren

Ikke minst har de nye reglene i avhendingsloven om kjøp og salg av brukt bolig, stor betydning. Selger kan fra januar 2022 ikke lenger ta generelle forbehold om at boligen selges «som den er» til forbrukere. Det stilles da strengere krav til informasjonen fra selger, og i den sammenheng er det tilrådelig å ha en megler på din side.

Trygge rammer

For at man kan kalle seg eiendomsmegler må man ha lovpålagt tre års utdanning og to års praksis, i tillegg til lovpålagt etterutdanning. Hver enkelt eiendomsmegler godkjennes og får tillatelse fra Finanstilsynet. Man må også levere politiattest.

Mye å tenke på

Eiendomsmegleren har etter loven ansvar for å gjennomføre papirarbeidet som følger med handelen. Man skal opprette skriftlig kontrakt mellom kjøper og selger. Videre skal skjøtet utformes og tinglyses, og det samme skal andre nødvendige dokumenter som har betydning for handelen, for eksempel urådighetsklausuler.

I tillegg skal det selvsagt utarbeides tilstandsrapport, salgsoppgave (prospekt), visning(er) skal gjennomføres og det endelige oppgjøret skal gjennomføres på en trygg måte.

Stor avgjørelse

Når det kommer til stykket ønsker selger så vel som kjøper å føle seg trygge gjennom hele prosessen, med visshet om at alt blir utført riktig og til det beste for de involverte parter. Det er ikke ofte man går gjennom et salg eller kjøp av bolig, så tenk nøye gjennom valget ditt.

Lykke til!