Bill Gates vil ha bedre kondomer

Verdens største private stiftelse utlyser 100 000 dollar til privatpersoner eller bedrifter som kommer opp med prototypen på en ny generasjon kondomer.

  • Bill Gates bruker store deler av sin enorme formue på stiftelsen som jobber med blant annet store helseprosjekter over hele verden. Nå er turen kommet til kondomer.

    FOTO: Michael Sohn, AP/SCANPIX/NTB

o

Kondomer er et viktig verktøy for å hindre fremveksten av smittsomme sykdommer som HIV/Aids og syfilis. Derfor lover Bill og Melinda Gates Foundation 100 000 dollar til oppfinnere eller bedrifter som står klare med bedre kondomer.

Kunngjøringen på den amerikanske stiftelsens nettsider denne uken har gått sin seiersgang, ikke minst i amerikanske medier.  Søkere som kan overbevise Gates & Co. om at de har utviklet bedre kondomer, kan få inntil en million dollar (5,8 millioner kroner) i neste omgang for å få produktet i kommersiell produksjon.

Stiftelsen er kjent for å bruke store ressurser på sine prosjekter, inkludert et arbeid med vaksiner for barn i fattige land. Bill Gates har også samarbeidet med Jens Stoltenbergs norske regjering og var i Oslo i vinter.

Stoltenberg: - Vi har ennå ikke nådd våre mål  

- Fornemmet incentiv

- Det fremste betydelige hinderet for en mer utstrakt bruk av mannlige kondomer er mangelen på fornemmet incentiv til kontinuerlig anvendelse, skriver stiftelsen på et noe tungt engelsk i sin kunngjøring om støtte til nye prototyper.

- Den grunnleggende ulempen fra et mannlig perspektiv er at bruken av kondomer reduserer nytelsen, sammenlignet med det å ikke bruke kondomer. Det fører til at menn må foreta en avveining som mange ikke finner akseptabel, særlig fordi avgjørelsen må tas like før et samleie. Er det mulig å utvikle et kondom uten denne svakheten, eller enda bedre - et kondom som faktisk øker nytelsen? spør stiftelsen.

Kondomer for menn er billige, produksjonen og distribusjonen er enkel og produktene er tilgjengelige over hele verden, også i ressursfattige strøk.

Brukes av 750 mill.

Den årlige produksjonen ligger for tiden på 15 milliarder enheter. Kondomer brukes av rundt 750 millioner menn hvert år, og markedet er i jevn vekst.

Samtidig påpeker stiftelsen at produktutviklingen i kondommarkedet har vært beskjeden. Kondomer har faktisk vært i bruk i de siste 400 år, men har endret seg lite i de siste 50 årene.

Initiativet er et av prosjektene som listes opp i stiftelsens vurdering av de aktuelle utfordringene for den globale helsen.

Gates-stiftelsen har tidligere brukt store ressurser på å bekjempe smittsomme sykdommer i blant annet Afrika, utbredelsen av HIV/Aids, bedre de sanitære forholdene i fattige land og delt ut bærbare PC-er til barn og skoler i fremvoksende økonomier.

Størst i verden

Bill & Melinda Gates Foundation regnes som den største åpne private stiftelsen i verden med samlede donasjoner som i september i fjor lå på 36,2 milliarder dollar (nærmere 210 milliarder kroner), ifølge Wikipedia. En donasjon på 100 000 dollar, eller under 600 000 kroner, til nye prototyper av fremtidens kondomermå derfor regnes som småpenger for stiftelsen.

Bill Gates er grunnleggeren av datagiganten Microsoft, som på 1980-tallet fikk hegemoniet innen PC-programmer, inkludert operativsystemet Windows og kontorpakken Office. han grunnla den opprinnelige stiftelsen i 1994. Stiftelsen kontrolleres av ekteparet Gates samt deres gode venn, den legendariske investoren Warren Buffett.

 

 

 

KOMMUNALE STILLINGER

Tjenester

Mest lest