Rekordbillig strøm - men kundene får mindre glede av det

Strømprisene raser, men pass deg, så du ikke tror du har direkte glede av det. Du betaler snittpris per måned, og den er ikke like fantastisk billig.

  • LAVERE PRISER:

    Selv om strømprisene er rekordbillige så merker ikke forbrukerne det før det slår ut på snittprisen.

    FOTO: Pål Christensen

o

KRISTIANSAND: Snøsmelting, lavtrykk og køer av regnbyger har sin pris for soltilbederne. Men for strømbrukerne har uværet en heldig konsekvens. Strømprisene raser.

Mandag omsatte Nord Pool elektrisitet til 6,2 øre i Nord-Norge, og 8 øre i Sør-Norge.

- Årsaken er at forbruket er lavt, industri og næringsliv står nesten stille, og tilbudet er stort med smeltevann og nedbør, sier administrerende direktør Geir Tønnesland i Los AS.

Forbrukere som har spotpris-avtaler kjøper strøm til like lav pris. Men sannheten er ikke helt slik likevel. For du kan ikke skru på apparatene dine og tro at du knapt betaler for strømmen.

- Om noen år får vi strømavlesere som måler hele tiden. Da kan du spare penger ved å sette på vaskemaskinen når strømprisen er aller lavest, men enn så lenge vil regningen være beregnet ut fra månedsforbruket, og strømprisen beregnes ut fra gjennomsnittsprisen den måneden, forklarer

Men snittprisen er også svært lav.

- I juni var snittprisen 22 øre. Jeg er ganske sikker på at det er den laveste prisen vi har hatt de siste fem årene. Men prisen er veldig kortsiktig. Det vil ikke vare, sier Tønnesland.

Likevel tror han snittprisen for juli blir enda lavere enn juni, og det samme med året som helhet.

- Det er grunn til å tro at snittprisen for juli blir lavere enn juni. Og alt tyder på at strømprisene blir adskillig lavere i 2012 enn i 2010 og 2011. Men det betinger en normal høst, sier Tønnesland.

KOMMUNALE STILLINGER

Tjenester

Mest lest