Sirdøl truet etter sjokoladeblogging

- Bloggen min lå nede en periode på grunn av den store pågangen, sier blogger Gunnar Tjomlid.

  • KRITISK BLOGGER: Gunnar Tjomlid fra Sirdal blogget kritisk om den påstått sunne sjokolade Xocai. Det førte til trusler om millionsøksmål.

    FOTO: PRIVAT

o

- Det er veldig hyggelig med så mye oppmerksomhet rundt bloggen, og det er gøy at så mange vil lese en såpass lang bloggpost, sier sirdølen Gunnar Tjomlid, som nå er bosatt i Oslo.

Ifølge produktbeskrivelsen til den påstått sunne sjokoladen Xocai, skal sjokoladen styrke immunsforsvaret, hjelpe mot trøtthet, bedre hukommelsen og gi en rekke andre helsegevinster. En norsk blogger stilte seg kritisk til disse påstandene og la fram dokumentasjon på at helsegevinstene var oppspinn. I en e-post signert foreningen Sjokoservice Norge fikk bloggeren trusler om å bli saksøkt for de kritiske blogginnleggene.

Skremt til stillhet

Gunnar Tjomlid har lenge blogget om alternativbransjen og valgte å fortelle om truslene på bloggen sin, tjomlid.com. Siden bloggeren ønsker å være anonym, kalte Tjomlid bloggeren for "Morten".

"Morten" ble møtt med trusler om søksmål i millionklassen, og informasjon om hvor han bodde og jobbet ble lagt ut på nettsiden sjokoservice.no. Da ble "Morten" såpass skremt at han avpubliserte blogginnleggene, skriver Fredrikstad Blad.

- Jeg synes blogginnleggene var bra. Dette er informasjon som burde ligge ute på internett, og derfor har jeg gjengitt "Mortens" innlegg på min egen blogg. Når noen reagerer med trusler på denne måten må vi vise at det ikke aksepteres. Da jeg la ut blogginnlegget mitt håpte jeg at det ville eksplodere i ansiktet på dem, forteller Gunnar Tjomlid til Fædrelandsvennen.

Eksploderte på nett

Og det var nettopp det som skjedde. I løpet av 12 timer ble blogginnlegget hans vist 25.000 ganger og delt 6000 ganger på Facebook, opplyser Tjomlid. I noen timer lå bloggen nede på grunn av all pågangen. Både Fredrikstad Blad, NRK, TV2 og Dagbladet har vist interesse for saken.

- Akkurat nå er jeg litt utslitt. Det har gått i ett med telefoner, og det har strømmet inn kommentarer på Facebook og Twitter, sier bloggeren om den travle dagen.

Ble truet med søksmål

"Morten" er glad for at så mange har vist interesse.

- Han er glad for at dette har fått såpass mye oppmerksomhet, sier Gunnar Tjomlid, som også har vært i kontakt med Sjokoservice Norge tirsdag formiddag.

- Jeg informerte om at jeg ville legge ut et blogginnlegg om truslene mot "Morten" og e-postene som ble sendt til ham. Da ble jeg også truet med søksmål, forteller Tjomlid.

Sjokoservice Norge hevder å være norske representanter for det amerikanske firmaet MXI Corp som produserer Xocai, og det er denne foreningen som har kommet med trusler om søksmål. Hverken "Morten" eller Gunnar Tjomlid har fått noen henvendelse fra MXI Corp.

- Tomme trusler

Gunnar Tjomlid oppfatter truslene som tomme.

- De kommer ingen vei med dette i Norge. Jeg synes måten de reagerer på er interessant. De kunne valgt å fremlegge informasjon for å svare på kritikken. De har ikke saklige motargumenter, og derfor prøver de å true en person til stillhet. Det har vært flere lignende forsøk på å true bloggere til stillhet på nettet ført. Det fører bare til at flere sprer informasjonen, mener Gunnar Tjomlid.

Styrelederen i Sjokoservice Norge har ikke ønsket å uttale seg om saken.

- Jeg kjenner til deler av saken fra noen e-poster jeg har fått kopi av, men jeg tror ikke den er behandlet i noe styremøte det er skrevet referat fra. Ellers har jeg ingen kommentarer, sa han til Fredrikstad Blad tirsdag ettermiddag.

Mest lest