Slutt på anonyme debatter på fvn.no

Mens diskusjonen om anonyme leserinnlegg og bloggposter går ellers i landet, strammer fvn.no inn debattreglene.

  • .
  • FOTO: Tarald Reinholt Aas/Illustrasjon

Terroren i Oslo og på Utøya har ført til en debatt rundt anonyme debattinnlegg og bloggposter på nett. På fvn.no opphører snart innleggene med pseudonymer i kommentarfeltene.

– Endringene har vært planlagt siden i vår. De ville kommet uansett. Men Utøya har aktualisert det som nå skjer med nettdebatten, sier Christian Stavik, digitalredaktør i Fædrelandsvennen.

De nye retningslinjene for debatt på nettavisen innebærer at alle som skriver sin mening på fvn.no skal fremstå med fullt navn. Reglene vil tre i kraft tidlig i høst.

I papiravisen tillates anonyme innlegg ytterst sjelden, og da bare etter en forhåndsvurdering, forklarer Stavik. Digitalredaktøren mener Fædrelandsvennen vanskelig kan leve med to standarder på sikt.

– Mye sjikane

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad forteller avisen lenge har prøvd å la anonyme få ytre seg i kommentarfeltet.

– Det har blitt mye sjikane av det. Og dét tror jeg hindrer andre – dem som ønsker å delta i debattene med fullt navn – å delta, sier han.

– I utgangspunktet mener jeg enhver debattant som har en ytring, står sterkere ved å ikke være anonym, tilføyer Ljøstad.

– Tjener ingen

Sjefredaktør Eivind Ljøstad
– Vi har sett det når vi ikke har vært flinke nok til å følge med: Det kommer hårreisende sjikane mot politikere, idrettsledere og andre. En slik debatt tjener ingen, sier Ljøstad.

Samtidig innser han at visse trenger en ventil for meningene sine – om ikke nødvendigvis i nettavisenes kommentarfelter.

– Da er nok anonyme bloggere en del av ytringsfriheten vi må leve med. Men det skal være en klar grense mellom hets og trusler som går direkte mot personer på den ene siden, og ytringer om samfunnsspørsmål og politikk på den andre. Det siste kan vi tillate langt mer enn det første, mener han.

Les også:

På forsiden nå

Mest lest

Laster...