• Oslo 20120201.F.v.: Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen under skiskyternes pressetreff i Holmenkollen tirsdag formiddag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

    FOTO: NTB SCANPIX

- Trynefaktoren dominerer i skiskyting

Kampinfo

Laster...

Skiskytterprofil retter kraftig skyts mot landslagsledelsen.

En nærmest kronisk bihulebetennelse gjør at valldalingen Hans Martin Gjedrem dropper dagens 20 km i skiskytter-NM. Og kanskje dropper han resten av NM også.

– Jeg har slitt med bihulene i over et år nå, og dette setter meg kraftig tilbake. Det var nettopp dagens normaldistanse jeg så fram i NM. Der har jeg to NM-titler fra før, og der kunne jeg ha hevdet meg godt om kroppen hadde vært i orden, sier Gjedrem.

Som befant seg på Småkraft-messa i Ålesund i går!

Bonde

– Jeg er i ferd med å overta farsgarden i Valldal, og har en del planer i den forbindelse. Og siden jeg er på småkraftmessa, så betyr jo det at jeg ser for meg muligheter til å bygge ut et småkraftverk i nærmiljøet vårt. Nærmere bestemt innover i Grønningsæterdalen. Det skjer ikke så mye på bygdene, og vi som representerer den nye generasjon må følge med i tida. Og nå søker jeg kompetanse på kraftutbygging her på messa, sier en ivrig Gjedrem.

(Artikkelen fortsetter)

BLIR BONDE: Hans Martin Gjedrem satser på sauene sine og et godt liv på farsgarden i Valldal fra nå av. Han vil fortsette med skiskyting, selv om han er syk og må stå over åpningsdistansen i NM. (Foto: Eirik Hjelvik)Men selv om Hans Martin blir bonde på heltid, så vil han fortsette med skiskyting.

– Men på en annen måte. Nå blir det nok mer satsing på individuell basis, jeg skal nok klare å få lurt inn 700 treningstimer i året innimellom alt arbeidet på garden, smiler han.

Aldri innpass

Hans Martin Gjedrem er en av flere gode norske skiskyttere som liksom aldri har fått innpass i det «gode selskap» på landslaget. Til tross for tre NM-titler fikk han kun én sesong på elitelandslaget, og Gjedrem mener at også årets delvis mislykkede sesong for Norge som skiskytternasjon viser at landslagsledelsen satser feil.

- Bak Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø er det ganske så tomt, dessverre. Ledelsen tviholder på løpere langt opp i åra som ikke presterer, og det blir helt feil. VM-uttaket var et grelt eksempel på at Gutteklubben Grei fortsatt råder i norsk skiskyting, mener valldalingen. Lars Bergers VM-billett var ett av flere feiluttak i troppen, ifølge Gjedrem.

Ikke god nok

Som fastslår at han nå ikke snakker på vegne av seg selv.

– Ikke i år, i hvert fall. Jeg har ikke vært god nok, og hadde ingenting i noe mesterskap å gjøre. Men tidligere år har jeg følt meg forbigått, og det er jeg ikke alene om å føle. Trynefaktoren dominerer i norsk skiskyting, og det er på høy tid med en loftsrydning på ledernivå, mener den frittalende 31-åringen.Må si fra

– Nå blir du upopulær hos sportssjef Botnan?

– Det får så være. Noen må si ifra, og dersom ledelsen ikke tåler kritikk så er det jo enda verre. Jeg mener at det skal være likhet for loven når det gjelder uttakskriterier, noe som ikke har vært tilfelle på landslagsnivå i skiskyting de siste årene, mener Gjedrem.

Som nå altså skal konsentrere seg om den nye garden to mil framme i Valldalen, med 150 sauer å passe på. Og kanskje et lite kraftverk å pusle med i tillegg?

– Men jeg blir nok med i NM også i 2013, de blir ikke kvitt meg så lett, slår han fast.

Botnan kjenner seg ikke igjen

– Det er slett ikke Gutteklubben Grei som tar ut våre representasjons-lag, noe Hans Martin Gjedrem vet utmerket godt, sier sportsjef Per Arne Botnan i skiskytterforbundet.

Han synes det er kraftig kost Gjedrem kommer med.

– Jeg er overrasket over at dette kommer fra Hans Martin. Men hans påstander får stå for hans regning. Vi kan godt være etterpåkloke og si at en kar som Lars Berger ikke burde ha vært i VM, men han er en av få med potensiale til å vinne eksempelvis en sprint i et stort mesterskap, sier Botnan. Som ikke kjenner til noen «trynefaktor» i skiskyttermiljøet.

Ser ikke på NM

Han fastslår kategorisk at det utøverne gjør på NM nå, ikke betyr noe for om de kommer med i neste års elitestall.

– I så måte er NM uinteressant for oss. Et NM helt på tampen av sesongen, der våre beste kommer helt utladet rett fra Sibir, er heller de nest beste og de beste juniorenes store mulighet til å kjempe jevnt med, og kanskje slå, våre beste løpere. Det er det utøverne gjør internasjonalt over en lang sesong som betyr noe når vi skal plukke ut stallene for kommende sesong, sier Botnan.

Les også:

Siste sportsnyheter

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...