Northug la på seg 20 kilo på ett år

Samme motivasjon skal føre ham til topps i Tour de Ski neste sesong.

Som juniorløper staket Petter Northug rundt på rulleski med et ødelagt kne hele sommeren. Nå skal den samme ekstreme motivasjonen gi seier i Tour de Ski og VM-gull i samme sesong.

Årets sesong er over. Petter Northug avslutter med å vise seg frem i noen showrenn, men har for lengst begynt å se mot det som skal skje i 2013.

- Det blir mye mengde på høsten og så satser jeg på å være i form til både Tour de Ski og VM. Det blir ikke enkelt å få to ordentlig formtopper, men jeg skal prøve, sier han.

Aftenposten møter han i solskinnet i Holmenkollen. På tribunen der titusenvis av nordmenn jublet han frem til tre VM-gull og to sølv for ett år siden sitter han nå og forteller om hvordan han vil gjenskape suksessen i Val di Fiemme neste år.

Og ikke minst om hvordan han for første gang skal klare å komme først over målstreken på toppen av alpinbakken på samme sted, bare et par måneder tidligere.

- Kan du vinne Tour de Ski og samtidig klare å forsvare VM-gullene dine i én og same sesong?

- Ja, det er mulig. Tour de Ski begynner å trigge meg. Motivasjonen for å vinne den er stor og jeg håper jeg klarer det før jeg gir meg. Men samtidig så ønsker jeg også å ta individuelt gull i VM. Det er vanskelig, men det er målet.

- Hva henger høyest?

- Å få en sammenlagtseier i Touren vil være en ny følelse for meg. Jeg har mesterskapsgull fra både OL og VM, og det er det man ikke har opplevd før som frister mest.

- Betyr det at du prioriterer Tour de Ski?

- Jeg prioriterer begge deler. Begge to er nesten like viktig, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Petter Northug i showrenn

Petter Northug i aksjon under fredagens prolog i Holmenkollen. VIDEO: DAG W. GRUNDSETH

20 kilo opp på ett år

For å klare det kreves noe helt spesielt. Og Petter Northug har vist mange ganger tidligere at han har noe nesten ingen andre har. Før VM i Liberec lå han syk i nærmere 40 dager og mange var skeptiske til om han kunne levere. Det endte med tre gull.

Det kanskje sterkeste beviset på Northugs vilje for å bli best, må vi ti år tilbake i tid for å finne. Som 15-åring brakk han beinet og måtte trene alternativt hele sommeren. Året etter skjedde det igjen.

-Jeg var 16 år og satte fast beinet i noe gjørme da jeg spilte fotball og vrei kneet. Kneskåla havnet på baksiden og jeg måtte gå med en skinne for å holde det på plass, forteller han.

Til tross for skaden tok det ikke mer enn tre dager før junioren Northug hadde spent fast det ødelagte beinet på rulleskiene og begynte å stake seg rundt i Trøndelag.

-Det var absolutt ikke etter legens anbefalinger og medisinsk så var det jo ikke bra, men man må like å ha litt vondt, sier han.

-Jeg sto vel med omtrent 90 prosent belastning på den foten jeg var bra i og klarte å stake i to timer om dagen. Det gjorde jeg stort sett hele sommeren. Da ble jeg i hvert fall sterk i overkroppen.

-Du gikk opp noen kilo muskler da?

-Ja, det var den sommeren jeg også begynte å vokse skikkelig ut og i sammenheng med at jeg trente mye overkroppe, så gikk jeg vel opp nesten 20 kilo på ett år.Vil ha det vondt

-Var det der grunnlaget for verdens beste skiløper ble lagt?

-Nei, det vil jeg si ble lagt fra jeg var liten unge. Jeg var ekstremt aktiv og i alderen 10-15 var jeg veldig allsidig, sier han.

-Den viljen til å bli best som du viste da du trente knallhardt selv om du var skadet, har du den fremdeles?

-Ja. Jeg kjenner fremdeles den indre gnisten mot de tre årene som kommer og den er viktig å ha for å kunne gjøre en skikkelig jobb.

-Hva motiverer deg?

-Det å lykkes. Å stå øverst. Det er driven. I tillegg det å utvikle seg og se hvor god en kan bli.

-Det kommer til å koste en del krefter å skulle være best i tre år til?

-Ja, men jeg gleder meg skikkelig til to VM og OL nå. Jeg er motivert for å ha det vondt. Det blir som alltid et helvete, men jeg har lyst til å ha et helvete og det må jeg hvis jeg skal bli bedre enn resten, sier han.

Og bedre enn resten har han vist at han kan være mange, mange ganger før at han kan være.

Les også:

Siste sportsnyheter

Ranking

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...