• Gregor Schlierenzauerprat med verdenscuptoeren om sammenlagtseieren og kampen mot bardalFOTO: RUNE PETTER NESS

    FOTO: Rune Petter Ness

«Schlieri» frykter alvorlige skader

Kampinfo

Laster...

Mener FIS må stramme inn reglene for bindinger.

Gregor Schlierenzauer frykter at lovløse tilstander på bindings-fronten vil føre til flere alvorlige kne- og leddbåndskader ved fall.

– Jeg synes jeg har sett tendensen til det allerede, sier skihopperen til adressa.no.

Etter at Simon Amman konstruerte den nye bindingspatenten med en metallstang i stedet for en elastisk sikkerhetsstropp på hælen, har de fleste hoppnasjonene kastet seg på trenden og laget sine egne løsninger. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har åpnet opp for oppfinnsomheten og fjernet store deler av den ellers så strenge utstyrsreguleringen akkurat på dette området.

Låser foten

Nå lages det bindinger som øker kontrollen over skiene i lufta, men samtidig holder foten i et mer låst grep. Ved fall er det avgjørende at bindingen løser ut raskt uten å vri ankel og knær rundt før den slipper.

Gregor Schlierenzauer liker ikke tendensen.

– Jeg tror FIS har sluppet det fri fordi de ser at det gir andre nasjoner enn Østerrike større sjanser til å hevde seg i toppen, sier han.

– Vil bli verre

– Utstyret har vist seg å være svært, svært viktig i år, og jeg tror nok at enkelte høster større fordeler av det enn andre. Alle nasjoner arbeider med bindingene og det er enten ingen regler for hva som er tillatt. Ved fall får man oftere og oftere store problemer med knær og bånd, og jeg tror det vil bli enda verre framover. Etter min mening ville det være mye mer fair med et regelsett også på dette området. Hoppsporten trenger det, mener Schlierenzauer.

– Fordel for de store

Den tidligere norske landslagstreneren, Geir Ole Berdahl, er ikke enig med østerrikeren i at dette er sluppet løs for å gi andre en østerrikerne en større sjanse. Men han er enig i vurderingen av skade-potensialet ved å la petter-smart-løsningene slippe til.

– Helt klart. Men jeg mener det bare er de store nasjonene som har ressurser nok til å jobbe med bindingene for å skape gode løsninger. De små har ikke denne muligheten, og jeg tror at det blir mindre og mindre mulighet for å oppleve at det kommer slengere fra små nasjoner helt opp i toppen hvis det ikke blir regulert strengere, sier Berdahl.

Store fordeler

Han opplevde selv hvordan det var å bli tatt på senga av nyvinningen da Amman tok den i bruk.

– Først trodde vi ikke det hadde noen effekt på hopplengdene, men da vi begynte å fikle med det selv, så vi jo fort at det bar ti meter lenger ned i bakken bare ved å endre på bittesmå ting, sier Berdahl.

Les også:

Siste sportsnyheter

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...