• OSLO 20100720. Erik Tysse fotografert under en pressekonferanse i regi av Norges Fri-idrettsforbund tirsdag ettermiddag. Tysse har avlagt positiv dopingprøve. Han bedyrer sin uskyld. Foto: Berit Roald / SCANPIX .

    FOTO: Roald, Berit

Dopingutestengte Tysse får benytte ansatte i Olympiatoppen

- Uproblematisk, mener toppidrettssjefen.

Dopingutestengte Erik Tysse får benytte seg av Olympiatoppens psykolog og trenes av sin svoger som er ansatt i Olympiatoppen.

Utøvere som er utestengt fra doping, taper retten til å delta i konkurranser og organisert trening. Kappgjengeren Erik Tysse avviser at han har fått støtte fra norsk idrett i suspensjonsperioden.

Likevel har følgende funnet sted siden suspensjonen trådte i kraft 7. juli 2010:

  • Tysse blir trent av Stephan Plätzer, som er ansatt i både Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund som konsulent. Han trener Tysse på fritiden.
  • Tysse var i fjor i St. Moritz i Sveits og kom hjem fra Flagstaff i USA 23. mars i år. De to stedene er blant de mest vanlige reisemålene toppidrettsutøvere oppsøker for å drive høydetrening.
  • Tysse har benyttet Olympiatoppens idrettspsykolog under suspensjonen.

Friidrettsforbundet har signalisert at Tysse får full støtte igjen, både økonomisk og praktisk, hvis han klarer OL-kravet 8. juli.

- Jeg oppfatter ikke dette som et problem. Psykologen har vi avklart fra dag én at vi satte til rådighet med tanke på situasjonen Tysse er kommet i. Og at Stephan Plätzer trener ham, er helt greit, sier Aambø.

- Hva gjør det med Olympiatoppens navn og rykte at en trener ansatt hos dere og i Friidrettsforbundet, på fritiden trener en utøver utestengt for doping?

- Jeg har ikke brukt tid på å spekulere i dette. Jeg har ikke sett på det som problematisk, svarer Aambø.

Det var domsutvalget i Norges Idrettsforbund (NIF) som dømte Tysse. Juristene i NIF har ikke noe å utsette på Tysses treningshverdag som utestengt, ifølge kommunikasjonssjef i NIF, Per Tøien.

- Regelverket sier at du ikke kan delta i organisert trening. Det er ikke vanskelig å se at det kan være gråsoner, men jeg kan bare forholde meg til regelen, sier Tøien.

Plätzer fikk ny stilling

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, får Tysse inn i OL-troppen dersom han klarer OL-kravet. Friidrettsforbundet ga Plätzer en ny stilling som konsulent for høydetrening, da han ikke lenger kunne få betalt for å være Tysses trener. Nilsen sier grenseoppgangene er tydelige mellom jobben Plätzer gjør for Friidrettsforbundet, og fritidssysselen som trener for Tysse.

- Vi måtte omdefinere arbeidsoppgavene. Vi kan ikke dekke trenerjobben for Erik (Tysse), men ønsker å beholde den store kompetansen Stephan (Plätzer) har på høydetrening. Derfor har vi laget en ny kontrakt, men med redusert stillingsprosent, sier Nilsen.

- Jeg kan ikke nekte en trener hvis han på sin fritid ønsker å trene en som er utestengt. Og at Erik reiser på treningsleir, får være opp til ham. Men vi støtter ikke Erik så lenge han er utestengt, fortsetter sportssjefen.

- Har klare linjer

Erik Tysse understreker at høydeoppholdene er betalt av egen lomme, og at treningen foregår langs offentlige veier, ikke på en bane eller i et studio.

- Jeg har organisert alt selv, og leier en privat leilighet av et firma. Idretten har ikke gjort noen ting for at jeg skal være på høydetrening. Fra saken begynte har jeg betalt mine egne regninger, sier Tysse.

Tysse synes ikke Plätzer driver rolleblanding.

- For Stephan og meg blir dette også litt annerledes siden han er min svoger. Den tette bindingen bidrar nok litt til at han trener meg på sin fritid, sier Tysse.

Plätzer sier han ikke har fått noen reaksjoner på at han fortsatt trener Tysse.

- Vi har klare linjer. Jeg blir ikke lønnet for noe som helst som har med Erik å gjøre, sier Plätzer.

Les også:

Siste sportsnyheter

Resultater

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...